Saudijska Arabija
172

Najveća naftna postrojenja na svijetu u plamenu nakon napada dronom

M. N.
Dva velika naftna postrojenja u vlasništvu državne kompanije Armaco u Saudijskoj Arabiji, među najvećim u svijetu, u plamenu su nakon napada dronom.
Snimci koji su objavili mediji prikazuju veliki plamen u Abqaiqu, mjestu najvećeg postrojenja ove kompanije za preradu nafte, dok je drugi napad dronom izazvao požar na naftnom polju Khurais.

Prema navodima državnih medijima, požari su pod kontrolom. Odgovornost za napad preuzela je pobunjenička grupa Huti u Jemenu koja je kazala kako su poslali 10 dronova za napade.

Glasnogovornik vojske Yahya Sarea kazao je za al-Masirah TV koja je u vlasništvu ovih pobunjenika s bazom u Bejrutu, da mogu očekivati dodatne napade u budućnosti. Kazao je kako današnji napad jedna od najvećih operacija Huti snaga na tlu Saudijske Arabije i da je izveden u saradnji sa "čestitim ljudima unutar kraljevstva".

Sudijska Arabija je saopćila da gasi skoro polovinu proizvodnje nafte, prenio je Wall Street Journal.

Zvanični te zemlje još nisu saopćili koga krive za napad. Saudijska novinska agencija objavila je kako su požari izbili oko 4:00 sata po lokalnom vremenu. Detalji o šteti nisu objavljeni ali je AFP citirao ministra unutrašnjih poslova koji je rekao da nije bilo žrtava.

Ovo područje je već bilo meta napada Al Qaide 2006. godine, ali su ih saudijske snage sigurnosti osujetile.

Pobunjenici Huti su ranije ove godine izvršili napad dronom na Međunarodni aerodrom Abha u južnom dijelu Saudijske Arabije. Poginula je jedna osoba, a sedam ih je povrijeđeno. U junu je gađan projektilima, a tada je povrijeđeno 26 osoba.