"Jačanje veza"
118

Najveća demonstracija sile tokom zadnjih godina: Ruski ratni brodovi ušli u luku u Havani

I. Sa.
(Foto: EPA-EFE)
Ruski ratni brodovi stigli su jučer u luku u Havani, dok su SAD i Kuba poručile da ovo ne smatraju prijetnjom.

Naime, skupina brodova ruske mornarice je stigla u ovu državu u znak jačanja veza između dva hladnoratovska saveznika.

Fregata klase Admiral Gorškov ruske mornarice i vodeći brod te klase ispalila je počasni plotun iz 21 topa nakon ulaska u luku glavnog grada Havane.

Na to su Kubanci odgovorili topovskom paljbom iz kolonijalne utvrde iz 18. stoljeća.

Promatrači i ribari su se poredali obalu kako bi gledali kako brodovi pristižu u luku. Tim CNN-a na terenu vidio je članove male ruske zajednice na Kubi i ruske diplomate kako nose nacionalne zastave da bi dočekali posadu.

Neki od prisutnih Kubanaca rekli su za CNN da nikada ranije nisu vidjeli podmornicu kako ulazi u zaliv Havane.

Četiri ruska broda sada su usidrena u vezovima koje obično zauzimaju brodovi za krstarenje.

To je najveća demonstracija sile koju su Rusi sa svojim dugogodišnjim saveznikom Kubom u posljednjih mnogo godina. SAD procjenjuju da Kazan nema nuklearno oružje na brodu, rekao je američki zvaničnik.

Plovila će obaviti petodnevnu službenu posjetu karipskom ostrvu – demonstraciju ruskih snaga dok rastu tenzije između SAD-a i Rusije zbog rata u Ukrajini.

Kubancima će biti dozvoljeno da obiđu fregatu nakon dolaska konvoja brodova, rekao je ruski diplomatski izvor za CNN.

Ruski ratni brodovi su na putu za Kubu izveli vježbe u Atlantiku, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kuba je prošle sedmice rekla da su takve posjete standardna praksa pomorskih jedinica iz zemalja prijateljskih za Havanu i insistirala je na tome da zaustavljanje ne predstavlja prijetnju regionu.

Kuba već dugo ima dobre odnose sa Rusijom - bili su ključni saveznici bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata koji je nakratko bio domaćin nuklearnim projektilima po nalogu Moskve tokom Kubanske raketne krize 1962. godine.

Ipak, ruski tranzit u regiju dolazi u posebno napetom trenutku između Washingtona i Moskve i to nekoliko sedmica nakon što je američki predsjednik Joe Biden pristao da dozvoli Ukrajini da direktno udari unutar Rusije koristeći oružje koje au obezbijedilo SAD.