{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najvažnije činjenice o Assangeu i Wikileaksu

S
2.11.2011. u 20:00
0
6
Najvažnije činjenice o Assangeu i Wikileaksu
0
Najvažnije činjenice o Assangeu i Wikileaksu
Julian Assange
Za svoj rad sa WikiLeaksom Julian Assange dobio je mnogobrojne nagrade uključujući i Amnesty International Media Award za objavljivanje materijala o vansudskim ubistvima u Keniji. Prema izboru čitatelja Timea, Assange je 2010. proglašen osobom godine.
Assange je rođen u australskom gradu Townsvillu u julu 1971. godine. Njegovi roditelji bili su vezani za teatarsku umjetnost zbog čega su veoma često putovali. Assangeova majka vodi pozorište lutaka. U svojim dječačkim danima, Assange je bio poznat kao sofisticirani kompjuterski programer. Uhapšen je 1995. godine i osuđen zbog hakiranja. Osuđen je na uslovnu kaznu. U svojim kasnim 20-im godinama, otišao je na Univerzitet u Melburnu kako bi studirao matematiku i fiziku.

Inteligentan i paranoičan

Assange nije imao stalno mjesto stanovanja. Često je viđan sa ruksakom na leđima kako ide od grada do grada i ostaje kod svojih prijatelja od Islanda do Kenije. Oni koji ga poznaju opisiju ga kao veoma inteligentnog, odlučnog, na momente napetog i veoma često paranoičnog čovjeka.

Poznat je kao šutljiv čovjek koji sa sobom noši više mobitela jer je uvijek vjerovao kako ga ljudi prate i prisluškuju. U septembru je objavljena nezvanična biografija Juliana Assangea koja donosi neobjavljene informacije o tvorcu WikiLeaksa. Assange se odupire izručenju Švedskoj i tamošnjim sudovima na kojima ga čekaju optužnice za silovanje, seksualno uznemiravanje i nezakonitu prisilu. Izjasnio se da nije kriv.

Assangeu je britanski sud odobrio kauciju u decembru 2010. godine i od tada je živio u dvorcu na sjeveroistoku Londona. Današnjom odlukom, Vrhovni sud Velike Britanije odobrio je izručenje Assangea Švedskoj. Uprkos Assangeovim konstantnim problemima sa zakonom, njegova tvorevina, WikiLeaks je nastavio objavljivati tajne i povjerljive dokumente.

Stranica WikiLeaks

Assangeova stranica WikiLeaks počela je raditi prije nešto više od pet godina i na njoj su objavljivani materijali o vansudskim ubistvima u Keniji, odlaganju otrovnog otpada u Africi, priručnici Scientološke crkve, procedure u Gvantanamu, kao i povjerljivi podaci mnogih banaka. Na njegovoj stranici danas radi pet stalno uposlenih ljudi, nekoliko desetaka volontera i stotine honorarnih saradnika. Assange kaže kako nikada nije otkrio izvor svojih informacija.

Protekle sedmice Assange je kazao kako se WikiLeaks prestao baviti objavljivanjem tajnih dokumenata i posvetio se humanitarnim projektima, ali su blokirani računi koje ima preko Vise i MasterCarda.

Assange kaže kako Bank of America Corp, Visa Inc., MasterCard Inc., eBay Inc., PayPal i Western Union Co. nemaju zakonskog uporišta da blokiraju dotok novčanih sredstava WikiLeaksu. Zbog toga su izgubili 95 posto svojih zagarantovanih prihoda.

Ovisnik je o društevnim mrežama kao što su Facebook i Twitter. WikiLeaks stranice imaju od 300 do 400 hiljada članova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: