Na listi terorista
2

Najtraženija Britanka koja se priklonila IDIL-u Sally Jones želi se vratiti kući

Klix.ba
Bivša punk rock muzičarka iz Velike Britanije Sally Jones, zloglasna članica IDIL-a odgovorna za višestruke terorističke napade, kazala je kako se želi vratiti kući.

Ona se prije nekoliko godina udala za IDIL-ovog sljedbenika koji je poginuo u jednom od napada, a u Raqqu je odvela i sina. Kako je rekla Aiša, supruga jednog imigranta, koja je pobjegla od IDIL-a i nalazi se pod upravom kurdskih snaga u kampu u Siriji, kazala je kako zna ženu Ummu Hussain al Britani koja je tokom digitalnog rata koristila ime Jones.

Njen suprug Junaid Hussain je bio šef IDIL-ovog digitalnog rata. Ubijen je u napadu dronom koji su izvršile SAD 2015. godine dok je planirao napade u Zapadnim zemljama.

"Izgubila je muža u borbi i ima sina koji ima 12 godina. Ona ima blizu 50 godina i slatka je. Plakala je i rekla kako se želi vratiti u Veliku Britaniju, ali joj IDIL ne da jer je udovica vojnika. Rekla mi je kako se želi vratiti u svoju zemlju", rekla je Aiša.

Jones nema mnogo opcija. Ukoliko se uspije vratiti u Britaniju čeka je doživotna kazna zatvora. Ukoliko ostane, velike su šanse da će biti ubijena u nekom od napada jer su Amerikanci i njihovi saveznici kazali kako će između 3.000 i 3.500 stranih boraca u Raqqi umrijeti.

Većina lidera IDIL-a je u bijegu i pokušavaju se infiltrirati u Evropu, a strahuje se da bi Jones mogla pokušati i okončati planove koje je napravio njen suprug.