Svijet
0

Najstariji aktivni sudija u SAD-u u umro sa 104 godine

FENA
Wesley Brown
Wesley Brown
Najstariji aktivni sudija u historiji SAD-a Wesley Brown umro je u dobi od 104 godine, izvijestio je u utorak američki javni radio NPR.

Okružni sudija Brown umro je u ponedjeljak navečer u domu penzionera u Wichiti gdje je živio, objavila je u utorak njegova sudska službenica Nanette Turner Kalcik.

Tokom rekordno dugog sudačkog staža u Wichiti, u saveznoj državi Kansas, opetovano je objašnjavao zašto se još nije povukao u penziju.

"Kao savezni sudija imenovan sam do kraja života ili dobrog ponašanja, što god od toga dvoje prvo izgubim", našalio se u jednom intervjuu 2011. Na pitanje kako planira napustiti dužnost, odgovorio je "s nogama naprijed".

Brown je pravosudni ispit položio 1933., kada je predsjednik bio Franklin Roosevelt, a za saveznog sudiju imenovao ga je predsjednik John F. Kennedy 1962.

Kansas City Star piše da je kao savezni okružni sudija u Kansasu, Brown pridonio unapređenju građanskih prava i prava žena. Vodio je predmete o pravima žena na radnom mjestu i rješavao pitanja privatnosti na internetu.

"Tokom 1980-ih Brown je odredio isplate miliona dolara odštete željezničkim radnicima kojima su odbijena promaknuća jer su bili Amerikanci afričkog porijekla", navodi list.

Glasilo američke advokatske komore - ABA Journal, izvijestilo je da je Brown radio sve do prije mjesec dana, prenijela je Hina.

U posljednjih nekoliko godina sitni Brown bi gotovo nestao iza sudačke klupe tokom rasprava. Njegov hod je bio sporiji, ali je njegov um ostao oštar dok je predsjedao raspravama u strogo vođenoj sudnici, čak i nakon što je napunio 104. u junu prošle godine.

The New York Times je 2010. objavio priču o Brownu u kojoj navodi da je izgledao iznenađujuće za sudačkom klupom, pogotovo jer je u zadnjih nekoliko godina nosio bocu s kisikom, ali je njegov um ostao oštar.