Svijet
8

Najprestižniji "Pulitzer" za priču o najsmrtonosnijim gradovima za žene u SAD-u

Piše: N. N.
Ovogodišnju nagradu za pisanu riječ “Pulitzer” u kategoriji javne službe, koja se inače smatra najprestižnijom, dobili su novinari Post and Couriera, iz Charlestona u Južnoj Karolini. Oni su ovo prestižno priznanje osvojili za seriju članaka o gradovima u SAD-u koji su “najsmrtonosniji” za žene.

U nagrađenoj priči novinari Post and Couriera istražili su zašto je više od 300 žena ubijeno u Južnoj Karolini u proteklih desetak godina.

The New York Times je osvojio tri nagrade. U kategoriji “feature photography” nagrada im je pripala za fotografiju o izbijanju ebole, kao i nagrada za izvještavanje o istoj temi. Nagradu za istraživačko novinarstvo podijelili su s Wall Street Journalom za izvještavanje o lobiranju u politici.

Pulitzerova nagrada za najbolju fotografiju (breaking news photography) pripala je fotografima St. Louis Dispatcha koji su snimili “snažne fotografije očaja i ljutnje” u Fergusonu prilikom protesta koji su počeli nakon ubistva Michaela Browna.

U kategoriji vijesti (breaking news reporting) nagrada je pripala novinarima The Seattle Timesa za izvještavanje o klizištu u kome je smrtno stradalo više od 40 osoba.

Pulitzerova nagrada za dokumentarno izvještavanje pripala je novinaru Bloomberga Zacharyju R. Mideru za izvještavanje o tome kako američke kompanije izbjegavaju plaćanje poreza te kako ih državni službenici nastoje natjerati da plate pripadajući porez.

U kategoriji za izvještavanje o događajima u SAD-u nagrada je pripala novinarima Robu Kuzniau, Rebecci Kimitch i Franku Suraci iz Daily Breezea. Oni su nagradu zaslužili pišući o korupciji u jednom malom školskom okrugu.

Nagrada za najbolji komentar pripala je Lisi Falkenberg iz Houston Chroniclea, a nagradom za najbolju kritiku okitila se Mary McNamara iz Los Angeles Timesa.

Nagrada za uredništvo otišla je u ruke Kathleen Kingsbury iz The Boston Globea, a za najbolju karikaturu Adamu Zyglisu iz The Buffalo Newsa.

Pulitzerova nagrada je američka nagrada za pisanu riječ, koju dodjeljuje Fakultet novinarstva Columbia svakog aprila. Nagradu je ustanovio Joseph Pulitzer, američki novinar mađarskog porijekla. Prva nagrada dodijeljena je 1917. godine.