Beograd jedini iz regije na listi
248

Najpoželjniji grad za život na svijetu je Melbourne

Klix.ba
Melbourne
Melbourne
Melbourne je već drugu godinu zaredom krunisan titulom najpoželjnijeg grada za život, pokazala je anketa Economist Intelligence Unita (EIU).

Istraživanje EIU-a rangira gradove širom svijeta prema poželjnosti za život na osnovu stabilnosti, zdravstvene zaštite, kulture, zaštite okoliša, obrazovanja i infrastrukture.

U novoj anketi na popisu se našlo 140 gradova, a Melbourne je odnio uvjerljivu pobjedu sa 97,5 posto glasova. Ipak, da u Melbournu nije sve savršeno govori podatak da je izgubio bodove zbog klime, kulture i sitnog kriminala.

Na drugom mjestu najpoželjnijih gradova je austrijski Beč, a na trećem kanadski Vancouver, kojem je ovo pad za dva mjesta u odnosu na prethodne godine, kada je suvereno vladao listom.

Na listi su još dva grada iz Kanade pa je tako Toronto na četvrtom, a Calgary na petom mjestu, koje dijeli sa Adelaidom. Australija vlada listom, jer je Sydney na sedmom, a Perth na devetom mjestu. Između njih je Helsinki, a deseti je Auckland.

Od gradova iz regije na listi se jedino našao Beograd, koji je na 99. mjestu najpoželjnjih, a na samom dnu su Port Moresby, Lagos, Harare, Karači, Alžir, Teheran, Tripoli...