Svijet
3

Najpopularniji australski političar napušta politiku

Klix.ba
Mike Baird (Foto: EPA)
Mike Baird (Foto: EPA)
Lider najpopularnije australske države New South Walesa Mike Baird najavio je da odustaje od politike. Na vrlo emotivnoj konferenciji Baird je suznih očiju kazao kako će odstupiti nakon 10 godina provedenih u javnom životu.

"Više puta sam rekao da ne želim postati profesionalni političar. Danas ispunjavam to obećanje", kazao je.

Baird je bio jedan od najpopularnijih australskih političara, ali posljednje ankete pokazale su pad podrške. Kazao je kako će njegova ostavka biti realizirana odmah nakon stranačkog sastanka sljedeće sedmice, kada će biti izabran novi lider.

Pretpostavlja se da će ga naslijediti Gladys Berejiklian.

"Svi smo šokirani. Današnja objava pokazuje uistinu mjeru ljudstva i da on stavlja porodicu na prvo mjesto", kazao je njegov zamjenik John Barilaro.

Baird je postao premijer 2014. godine. Kazao je kako mu je bila velika čast voditi ovu australsku državu, ali da ga je posao koštao privatnog života, posebno tokom posljednjih mjeseci.

"Moji otac, majka i sestra prolaze kroz vrlo ozbiljan zdravstveni izazov i da budem iskren boli me što ne mogu provesti više vremena s njima. Od danas će se to promijeniti", rekao je.

Otac mu je imao operaciju na otvorenom srcu, majka boluje od mišićne distrofije, a sestra se bori s rakom.

Baird je bio poznat po jakim govorima, efikasnom korištenju društvenih mreža te realizaciji nekoliko ambicioznih infrastrukturnih projekata.