Neslavna titula
0

Najopasniji putevi su u Rumuniji i Grčkoj

SRNA
Najopasniji putevi su u Rumuniji i Grčkoj sa 130 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, pokazalo je istraživanje EU i Međunarodne automobilske federacije.

Slijede Poljska sa 120 smrtnih slučajeva, Bugarska sa 118 i Latvija sa 112 smrtnih slučajeva.

Putevi u Velikoj Britaniji su najbezbjedniji.

U Velikoj Britaniji tokom prošle godine u saobraćajnim nesrećama registrovano je 38 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Na drugom mjestu je Holandija sa 39 smrtnih slučajeva.

U Evropi je u prošloj godini u saobraćajnim nesrećama poginulo ukupno 34.500 građana. Prosječna vrijednost za Evropu je 69 smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika - pokazuje istraživanje, koje su danas objavili bugarski mediji.

Većina poginulih su putnici u vozilima, koji su učestvovali u saobraćajnim nezgodama. Na drugom mjestu su pješaci - petina od svih smrtnih slučajeva, motociklisti 14 odsto i biciklisti 6,6 odsto.

Istraživanje je pokazalo da se bezbjednost na putevima Evrope poboljšava. Od 2001. godine do sada broj saobraćajnih udesa smanjen je za 21 odsto, dok je broj smrtnih slučajeva u istom periodu umanjen za 36 odsto.
Bugarski MUP saopštio je danas da će tokom predstojećih praznika pojačati policijsko prisustvo na putevima, budući da se nakon Nove godine pojačavaju pretpostavke za saobraćajne nezgode.