|

Najmlađa "parlamentarka" u EU: Malena Vittoria ne propušta priliku da glasa

Najmlađa "parlamentarka" u EU: Malena Vittoria ne propušta priliku da glasa
0
Klix.ba
20.11.2013. u 17:22
24
komentara
0

dijeljenja
Najmlađa "parlamentarka" u EU: Malena Vittoria ne propušta priliku da glasa
Trogodišnja Vittoria Cerioli vjerovatno je najmlađa parlamentarka na svijetu. Naime, djevojčica je kćerka talijanske zastupnice u Parlamentu EU Licije Ronzulli, a imala je samo šest sedmica kada je prvi put s mamom došla na posao.
Mala Vittoria sada pokazuje i interes za ono što njena mama radi pa redovno prilikom glasanja i sama diže ruku. I na jučerašnjom zasjedanju u Strasbourgu djevojčica je aktivno učestvovala u glasanju o budžetu EU i investiranju.

Na sjednicu je ponijela i svoju omiljenu igračku, a povremeno se igrala i sa maminim smartphoneom.

Kada se Ronzulli prvi put pojavila na sjednici sa djevojčicom, izazvala je brojne komentare javnosti. Neki su na taj njen čin gledali s nevjericom i osuđivali je, jer nije uzela slobodno vrijeme da bude sa svojim djetetom.

Foto: AFP Foto: AFP


Za druge Ronzullin potez simbolizira današnje majčinstvo, jer u protekle tri godine, unatoč prisustvu njene kćerke, Talijanka je svoje obaveze završavala profesionalno.

Fleksibilna pravila Evropskog parlamenta dozvoljavaju dovođenje djece na posao, a Ronzulli je to odlučila iskoristiti. Svojevremeno je govorila da je u pitanju briga majke, a ne politički potez.

No, ipak je kazala da želi skrenuti pažnju na žene koje nemaju privilegiju da budu sa svojom djecom dok rade.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...