|

Najmanje pet osoba povrijeđeno u neredima na ulicama Atine i Soluna

Najmanje pet osoba povrijeđeno u neredima na ulicama Atine i Soluna
0
F
FENA
15.12.2010. u 17:46
1
komentara
0

dijeljenja
Najmanje pet osoba povrijeđeno u neredima na ulicama Atine i Soluna Foto: AFP
Najmanje pet osoba je povrijeđeno, među kojima i jedan konzervativni političar, a 10 privedeno, u današnjim neredima na ulicama Atine i Soluna, tokom generalnog štrajka protiv najnovijih vladinih mjera štednje.
U Atini su povrijeđene dvije osobe, a tri u drugom po veličini gradu Solunu, prenosi AP.

Do nasilja u grčkoj prijestonici je došlo tokom šetnje oko 20.000 demonstranata do zgrade parlamenta, koji su uzvikivali "Bogati se ne žrtvuju!".

U trenutku kada su demonstranti došli do parlamenta, oko 200 ljevičara je bivšeg konzervativnog ministra Costisa Hadzidakisa napalo pesnicama, kamenicama i motkama, uzvikujući: "Lopovi! Sram vas bilo!".

Očevici događaja su za Reuters rekli da je lice ministra bilo prekriveno krvlju dok se sklanjao u jednu obližnju zgradu.

Osobe s crnim maskama i kapama čekićima su lomili pločnik i bacali kamenje na policiju, koja je uzvratila suzavcem.

Tri automobila na trgu Syntagma su zapaljena, kao i pošta u blizini parlamenta, a vatra je gorjela i na balkonu luksuznog hotela gdje su demonstranti bacili zapaljive bombe.

Dim i suzavac prekrili su trg, a prolaznici, od kojih su mnogi obavljali božićnu kupovinu, u panici su bježali, tražeći sigurno utočište. Na ulicama su se mogli vidjeti prevrnuti kontejneri, polomljeni izlozi, i razbacana božićna dekoracija.

Sindikati su u srijedu počeli 24-satni štrajk zbog oštrih mjera štednje koje je uvela socijalistička vlada, a koje treba da izvuku zemlju iz najteže finansijske krize od Drugog svjetskog rata.

Zbog štrajka je prekinut saobraćaj širom zemlje, zatvorene fabrike i obustavljen rad bolnica.

Novinari također štrakuju, zbog čega je prekinut radio, TV i internet program, a novine neće biti štampane u četvrtak.

Nekoliko sati ranije, grčki parlament je odobrio reforme koje su uslov za zajam od 110 milijardi eura Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) namijenjen izvlačenju Grčke iz dužničke krize.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...