Neke od žrtava bili 13-godišnjaci
0

Najmanje 88 osoba umrlo u pritvorima u Siriji

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najmanje 88 ljudi, od kojih desetero djece, umrlo je u pritvorima u Siriji tokom pet mjeseci antirežimskih protesta u kojima je, prema izvještaju međunarodne grupe za ljudska prava Amnesty International, evidentirano 1.800 žrtava.

Neke od tih žrtava imale su samo 13 godina, ukazuje ta organizacija i dodaje da je još na hiljade drugih hapšeno i da se drže na nepoznatoj lokaciji, prenosi AP.

"Zločini su izvršeni u kontekstu rasprostranjenog i sistematskog kršenja ljudskih prava koje se odvija u Siriji. Vjerujemo da su smrtni slučajevi u pritvoru zločini protiv čovječnosti", izjavio istraživač Amnesti Internationala za Siriju Neill Summonds.

Zato je Amnesty pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da se pozabavi situacijom u Siriji i predložio nametanje embarga na oružje Siriji, zamrzavanje imovine predsjedniku Bašaru el-Asadu i njegovim bliskim saradnicima i obraćanje Međunarodnom krivičnom sudu.

Sve žrtve tokom pritvora u sirijskom zatvoru bili su muškarci - odrasli ili dječaci koji su uhapšeni od početka masovnih protesta u martu i vjeruje se da su svi bili pritvoreni nakon što su bili "osumnjičeni za učešće u protestima", navodi se u izvještaju.

U najmanje 52 slučaja postojali su dokazi da se radi o torturi odnosno zlostavljanju kao uzročniku smrti, ili zlostavljanju koje je u svakom slučaju doprinijelo njihovoj smrti.

Većina, 39 registrovanih slučajeva u izvještaju, registrovani su u gradovima Homs i Dera gdje su se odigrali najmasovniji antirežimski protesti, mada su takvi smrtni slučajevi prijavljeni i u pet drugih gradova, poput Damaska i Rif Lanoufa, Idliba, Hame i Alepoa.