Svijet
4

Najmanje 72 poginulih na protestima u Egiptu

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Najmanje 72 osobe su ubijene tokom sukoba u Kairu u nedjelju, saopćeno je iz egipatskog ministartsva zdravstva, nakon što je nasilje izbilo na demonstracijama u znak podrške svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju.

Ministarstvo je saopćilo da je devet osoba poginulo u sukobima u drugom egipatskom gradu Aleksandriji dan ranije, čime je broj žrtava povećana na 81 u posljednja dva dana.

Posljednje krvoproliće je najveće otkako je Mursi svrgnut u vojnom udaru 3. jula, što je izazvalo domaću i međunaordnu osudu, a demonstranti optužuju sigurnosne snage da koriste bojevu municiju.

Američki državni sekretar John Kerry izrazio je "duboku zabrinutost" Washingtona za sigurnosnu sitauciju u ovoj najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U saopćenju, Kerry je vlasti pozvao na "poštivanje prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja".

Ahmed Aref, glasnogovornik Mursijevog Muslimanskog bratstva, saopćio je da je 66 osoba poginulo u džamiji Raba el-Adavija u Kairu, gdje pristalice svrgnutog predsjednika kampiraju zahtijevajući njegovo vraćanje na funkciju.

Dopisnik AFP-a je izbrojao 37 tijela u improviziranoj bolnici u džamiji, a hitne službe su saopćile da su druge bolnice primile 29 tijela.