Svijet
0

Najmanje 25 ubijenih na sjeveru Jemena

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 25 ljudi ubijeno je na sjeveru Jemena, a desetine su ranjene u artiljerijskom napadu sunitskih muslimanskih pobunjenika, saopštili su danas sunitski salafistički borci.

Granatiranje je počelo juče, kada je poginulo deset ljudi, i nastavljeno je danas u popodnevnim časovima. U gradu Damaj, 150 kilometara sjeverno od glavnog grada Sane, poginulo je ukupno 25 ljudi, a ranjeno je 48 osoba. Jemensko Ministarstvo odbrane navodi da je poginulo 32 ljudi.

Predstavnik sunitskih pobunjenika demantovao je izvještaje salafista i rekao da na njegovoj strani ima poginulih i ranjenih.

Sukob na sjeveru Jemena, gdje su vladine snage prošle godine pokušale da uguše pobunu sunitskih Huti pobunjenika prije proglašavnja primirja, jedan je od nekoliko konflikta koji trenutno traju u Jemenu. U zemlji je u toku tranzicija vlasti, u okviru koje predsjednik Ali Abdulah Saleh treba da se povuče sa čela države.

Saleh je ove sedmice pristao da se povuče poslije desetomjesečnih antirežimskih protesta i ode sa vlasti poslije 33 godine. On se kasno sinoć vrtio u zemlju iz Saudijske Arabije, gdje je potpisao tranzicioni sporazum, prenijela je državna novinska agencija.

Državna televizija danas je emitovala snimak na kojem se on obraća grupi svojih političkih saveznika i kaže kako protesti protiv njega sada treba da se obustave. "Zemlja više ne može da trpi ono kroz šta je prošla u posljednjih deset mjeseci", rekao je Saleh.

On je istovremeno pomilovao uhapšene učesnike demonstracija koji nisu počinili krivična djela ili učestvovali u napadu na njegovu rezidenciju u junu, kada je poslije ranjavanja otišao na liječenje u Saudijsku Arabiju.