Svijet
0

Jemen: Najmanje 22 žrtve vjerskih sukoba

SRNA
Najmanje 22 osobe poginule su u sukobima šiitskih muslimanskih pobunjenika i boraca iz jedne sunitske islamističke grupe na sjeveru Jemena, izjavili su danas plemenski izvori.

Izvoro blizak pobunjenicima iz grupe Hutis rekao je da su borci iz salafističke grupe napali pobunjenike u mjestu Hadža, u provinciji Sada, koja je poprište intenzivnih vjerskih sukoba u posljednjih nekoliko mjeseci.

   Salafistički borci bliski su vehabijskoj školi islama iz Saudijske Arabije.

   Pobunjenici se godinama bore protiv protiv jemenskih vlasti, a poslije početka ustanka protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha prošle godine ovladali su provincijom Sada, koja se graniči sa Saudijskom Arabijom.

   Saudijska kraljevina, koja je ključan američki regionalni saveznik, nakratko se borila protiv grupe Hutis kada su njeni borci upali na saudijsku teritoriju 2009. godine.

   Politička previranja u Jemenu oslabila su uticaj centralne vlade u mnogim dijelovima zemlje, što je omogućilo pojedinim grupama da preuzmu kontrolu nad čitavim provincijama.

   Islamistički militanti kontorlišu nekoliko gradova u provinciji Abjan, odakle su stotine ljudi izbjegle pred nasiljem i sklonile se u južnu luku Aden, koja je i sama postala meta napada.
   Predsjednik Saleh otputovao je na liječenje u SAD, a pred odlazak je rekao da će se vratiti u Jemen. Zemlja je bila paralisana antirežimskim protestima tokom većeg dijela 2011. godine.