Među njima i djeca
17

Najmanje 15 osoba poginulo tokom policijske akcije hvatanja terorista u Šri Lanki

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najmanje 15 osoba je u petak poginulo, od toga dvojica ili više osumnjičenih militanata, tokom policijske akcije hvatanja osumnjičenih terorista u istočnoj Šri Lanki, piše CNN.

Tokom razmjene vatre između policije i osumnjičenih za terorizam, u gradu Sainthamaruthu, odjeknule su tri eksplozije ispred porodične kuće. Vlasti su saopćile da su zaplijenili veliku količinu eksploziva, uniforme i zastava IDIL-a, kao i mehanizaciju za proizvodnju ekplozivnih naprava.

Akcija policije je uslijedila nakon koordiniranih uskršnjih napada terorista, u kojima su poginule 253 osobe, uključujući mnoge vjernike.

National Tawheed Jamath (NTJ), lokalna ekstremistička skupina, okrivljena je za bombaške napade. Iako je IDIL preuzeo odgovornost za napade, njihova povezanost nije dokazana.

Od 15 osoba pronađenih mrtvih u kući nakon napada, šest je osumnjičenih za terorizam, a devet su civili, uključujući šestero djece, izjavio je general-major Aruna Jayasekera. Policija istražuje mogući odnos civila prema osumnjičenim teroristima.

Jedan ranjeni osumnjičenik pobjegao je na motociklu, a još jedan osumnjičeni terorist bi mogao biti u bijegu, rekao je Jayasekera.

Jedan od šest osumnjičenih terorista pronađenih mrtvih identificiran je kao Mohamed Niyas, poznat vlastima kao istaknuti član NTJ-a. Ranije u saopćenju vojske, Niyas je identificiran kao šura navodnog vođe napada na Uskrsnu nedjelju, Zahrana Hashima.

Istočni gradovi Kalmunai, Chavalakade i Sammanthurai ostaju pod produženim policijskim časom do daljnjeg, navodi policija. Policijski sat u tim gradovima uveden je nakon pucnjave.