MMF
0

"Najgore vjerojatno tek dolazi"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najgori dio svjetske privredne krize vjerovatno tek dolazi, izjavio je danas izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn prilikom posjete Kazahstanu.

Strauss-Kahn je izričući takvu ocjenu o stanju zdravlja svjetske ekonomije iskazao oprez, nasuprot optimističkim prognozama, u vezi sa brzim krajem sadašnje globalne privredne i finansijske krize, koje su tokom protekle sedmice dali neki zvaničnici iz grupe ekonomski najrazvijenijih zemalja, navodi se u agencijskim izvještajima iz Astane.

"Najrazvijenije zemlje kažu da već možemo vidjeti znake oživljavanja, ali i pored toga moramo biti oprezni, jer veliki dio najgoreg još nije za nama", upozorio je šef MMF-a.

Bogate zemlje su, naime, već na skupu ministara finansija grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta, ovog vikenda u Italiji, počele da razmišljaju na koji način da završe obimne budžetske i monetarne stimulacije usmjerene protiv ekonomske krize.

Ekonomski najsnažnije zemlje bi željele da odstrane stimulativne pakete, ali tada kada budu bili sigurne da je došlo do stvarnog privrednog oživljavanja, ističe se u agencijskim izvještajima.

Član Vijeća guvernera Evropske centralne banke Christian Noyer je minule sedmice izjavio da bi svjetska privreda do polovine iduće godine mogla da počne da raste baš zahvaljujući stimulativnim mjerama, prenijela je agencija ČTK.

MMF je, prema izvoru koji je navela agencija Reuters, povećao prognozu rasta svjetske privrede za iduću godinu na 2,4, sa ranije očekivanih 1,9 posto.

Ove godine ta finansijska institucija i nadalje računa sa padom svjetske privrede od 1,3 posto.