Svijet
38

Najdeblji muškarac na svijetu preminuo od pneumonije nakon što je smršao 200 kg

Klix.ba
Keith Martin, najdeblji muškarac na svijetu, koji je imao 444 kilograma, preminuo je u 44. godini. Umro je od pneumonije.

Martin nije mogao hodati i ležao je u krevetu cijelu deceniju jer se nije mogao kretati. Priznao je kako se "ubijao" jedući 20.000 kalorija dnevno, što je 10 puta više od preporučene količine. Za doručak je jeo šest jaja, potom pice, kebabe, kinesku hranu, Big Macove za ručak i večeru i na sve to je pio šest šoljica kafe i dva litra gaziranog pića.

No, prije osam mjeseci uklonjene su mu tri četvrtine želuca i izgubio je 50 posto svoje težine. Na kraju je preminuo od upale pluća. O Keithu su brinule njegove sestre Sharon i Tina.

"U žalosti smo. Nedostaje nam mnogo", rekle su sestre.

Ljekar koji ga je operisao Kesava Mannur kazao je kako bi nakon ove operacije Keith gubio kilograme i mogao bi ponovo hodati i imati normalan život, no nažalost preminuo je. Manner se sada bori da se u zdravstveni sistem uvedu olakšice za operacije želuca radi gubitka kilograma.

Kada je otišao na operaciju Keithu se vratila nada u život.

"Shvatio sam da ću ili umrijeti u krevetu, ili se ubiti. Ali onda sam pomislio 'Glupa osobo'. Sada imam mnogo više samopouzdanja nego ranije. Sretniji sam. Želim ustati iz kreveta nakon nekoliko mjeseci i hodati. Znam da sam ja jedini krivac za sve i za izgubljene godine. Više ga neću trošiti", rekao je nakon operacije.

Iz bolnice je izašao sedam dana ranije, mimo savjeta ljekara, jer mu je nedostajao dom. U oktobru 2013. godine vratio se u bolnicu zbog septičkog šoka i dehidracije. Dvije sedmice kasnije dobio je upalu pluća. Proveo je mjesece u bolnici, operisao se i otpušten je u februaru ove godine. Smršao je na 247 kilograma.

Keith je bio u 20-im godinama kada je pao u depresiju nakon smrti majke, koja je umrla od upale pluća, kao i on.

"Počeo sam jesti kako bih zaboravio na bol i svaki put bih to radio kada sam bio uznemiren. Želim samo biti sretan i ne osjećati potrebu za hranom kako bih bio zadovoljan", rekao je ranije.

Ostavio je i dirljivu poruku porodici koju je napravio u slučaju da ne preživi: Želim vam reći da vas volim i zahvaliti vam se što ste bili uz mene. Prenesite porodici da ih volim i zahvaljujm što su me podržavali. Čuvajte jedni druge."