Svijet
0

Najbolje rezultate ostvarili John McCain, Hillary Clinton i Barack Obama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na stranačkim izborima i kolegijima u 24 američke savezne države najbolje su rezultate sinoć postigli senatori John McCain, Hillary Clinton i Barack Obama.

Republikanski senator iz Arizone John McCain pobijedio je ili se prognozira da će pobijediti u sedam saveznih država – među njima u najmnogoljudnijima poput New Yorka, New Jerseya i Illinoisa, kao i njegovoj Arizoni.

McCainov glavni suparnik u utrci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney pobijedio je ili se prognozira da će pobijediti u pet saveznih država. Osim Massachusettsa, Romney je pobijedio u nekoliko manjih država na Zapadu te Minnesoti, koje će na nacionalnu konvenciju Republikanske stranke slati manji broj delegata u usporedbi recimo s New Yorkom ili Illinoisom.

U pet saveznih država – većinom na Jugu - pobijedio je Mike Huckabee, bivši republikanski guverner Arkansasa.

U utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, senatorica iz New Yorka Hillary Clinton je pobijedila ili se prognozira da će pobijediti u osam saveznih država, među njima i New Yorku.

Njezin jedini suparnik u demokratskoj izbornoj utrci, senator iz Illinoisa Barack Obama pobijedio je na stranačkim izborima i kolegijima u 11 saveznih država, među njima Illinoisu i Georgiji te nizu manjih na Zapadu i Srednjem Zapadu.

Utrka Clinton – Obama u Kaliforniji je – kako se čini – prilično neizvjesna jer svako od dvoje kandidata podržava razmjerno sličan broj građana, kako pokazuju ankete, javio je Glas Amerike.

Ovisno o rezultatima sinoćnjih stranačkih izjašnjavanja, svaki će kandidat dobiti određen broj delegata, koji će krajem ljeta sudjelovati na stranačkim konvencijama demokrata odnosno republikanaca, gdje će se i službeno izabrati predsjednički odnosno dopredsjednički kandidati za nacionalne izbore u novembru.

Da bi kandidat osvojio predsjedničku nominaciju Demokratske stranke potrebno mu je – odnosno potrebno joj je – 2025 delegatskih glasova. Kod republikanaca, za nominaciju je potrebno 1191 glas. Sinoć se odlučivalo o oko 1600 delegatskih glasova kod Demokrata te nešto više od tisuću kod republikanaca.

Prema anketama, kod republikanaca - John McCain popularniji je od Mitta Romneya, dok je treći po popularnosti Mike Huckabee. Kod demokrata, Hillary Clinton i Barack Obama prilično su izjednačeni kada je u pitanju podrška pristaša ove stranke.

Anketa provedena u 16 saveznih država pokazuje da je glasačima ekonomija najvažnija tema na ovim izborima. Pristašama Demokratske stranke, iza ekonomije po važnosti slijedi rat u Iraku, a nakon toga reforma zdravstva. Za glasače Republikanske stranke, nakon ekonomije po važnosti slijede problemi vezani uz imigraciju, a nakon toga dolazi Irak.

Prema anketi koju je provela firma Edison Media Reserach, na Jugu Sjedinjenih Država glasačima su uz Irak i ekonomiju važna i pitanja vezana uz poreznu politiku te spektar tema vezanih uz vjeru. Na Zapadu Sjedinjenih Država izraženiji je interes za očuvanje okoliša te pitanja vezana uz energetiku.