Razbjesnila australske radnike
0

Najbogatija žena na svijetu poručila: Manje pijte, više radite

Klix.ba
Gina Rinehart
Gina Rinehart
Australska multimilijarderka Gina Rinehart, nasljednica rudnika Hancock, najbogatija je žena današnjice, a onima koji joj prigovaraju poručila je da provode manje vremena pijući.

U kolumni u jednom magazinu vlasnica bogatstva od 30,1 milijardu američkih dolara napisala je: "Nema monopola u procesu postajanja milionerom. Ako ste ljubomorni na one koji imaju više novca, nemojte samo sjediti i kukati. Učinite nešto da i sami zaradite - provodite manje vremena pijući, pušeći ili se družeći, a više radeći. Postanite jedna od onih osoba koje vrijedno rade, investiraju i grade, a istovremeno kreirajte prilike za zaposlenje drugih".

Rinehart za siromaštvo u svojoj zemlji krivi socijaliste i politiku usmjerenu protiv biznisa te vladu poziva da smanji visinu minimalne plate, baš kao i poreze, ukoliko ne želi da završi kao Grčka.

"Milioneri i milijarderi koji su izabrali da investiraju u Australiju su zapravo oni koji žele da pomognu siromašnima i omladini. Ova tajna treba da se daleko čuje", poručila je bogatašica.

Ipak, njene riječi nisu naišle na odobravanje političara. Tako je ministar finansija Wayne Swan ovakve komentare nazvao uvredama za milione radnika koji svaki dan odlaze na posao kako bi zaradili za hljeb svojoj djeci i platili račune.

Za Rinehart je rekao da Australce smatra lijenčugama koje previše piju i previše se druže jedni s drugima.

Optužio ju je i da vodi kampanje s ciljem zaštite vlastitog interesa i protiv vladinih poreza na profit rudnika i zagađenje zraka.

Ljevičarska Zelena partija optužila ju je da vodi opasnu politiku, a njene poruke prokomentarisala kao bizarne, dodajući da je ona bogata zahvaljujući svojoj porodici i da je njoj kao takvoj lako govoriti kako bi radnici s minimalnim platama trebali dobijati još niže nadnice.

"Dok pokušava da uveze jeftinu radnu snagu iz inozemstva i izbjegne plaćanje poreza, Rinehart tvrdi da su upravo bogataši najveće društveno dobro", razočarani su u Uniji rudnika pa pitaju: "Na kojoj planeti ona živi?"