Svijet
0

Nagrada od milion eura za informacije o najvećoj krađi nakita u Cannesu

Klix.ba
Osiguravateljska kuća Lloyd´s of London nudi milion eura nagrade za informacije koje bi mogle dovesti do povratka izuzetno vrijednog nakita ukradenog u hotelu u Cannesu.

Naoružani muškarac izveo je pljačku u luksuznom Carlton hotelu 28. jula, što je bila jedna od najvećih pljački nakita na svijetu.

Nakit koji je odnesen iz hotela, a korišten je u filmu "To Cath a Thief" (Uhvatiti lopova), koji je 1955. godine režirao Alfred Hitchcock, vrijedi 10,1 milion eura.

Razbojnik je imao pištolj koji je prekrio odjećom, a ukrao je nakit tokom grupne posjete hotelu čiji je vlasnik izraelski milijarder Lev Leviev. Vlasti su objavile kako je lopov pobjegao sa svim nakitom, među kojim je i prstenje, kamenje, naušnice s dijamantima...

Izložba nakita je održana u dijelu hotela koji ima direktan pristup cesti, a policija je izjavila kako nije bila obaviještena o njenom održavanju.

Tužioci su izjavili kako je pljačkaš ušao u sobu gdje se održavala izložba kroz francuski prozor koji je bio otvoren na balkonu, a koji je okrenut prema popularnoj Croisette aveniji u Cannesu.

"Nagrada je povećana na milion eura za osobu koja nam da informacije koje će nas dovesti do nakita. Ponuda podrazumijeva i određene uvjete", navodi se u izjavi kuće Lloyd.

Cannes je popularna meta lopova pogotovo tokom održavanja filmskog festivala kada veliki broj poznatih ličnosti odsjeda u njemu.