Svijet
15

Francuska: Vrijednost ukradenog nakita je čak 136 miliona dolara

SRNA
Policija vrši uviđaj nakon jučerašnje pljačke dijamanata
Policija vrši uviđaj nakon jučerašnje pljačke dijamanata
Vrijednost dijamanata i nakita koji je jučer ukraden sa jedne izložbe u hotelu Carlton u Cannesu iznosi čak 136 miliona dolara (oko 103 miliona eura), što je skoro trostruko više od prvobitne procjene, saopšteno je danas iz tužilaštva.

Vrijednost ukradenog nakita je prvobitno procijenjena na 40 miliona eura, ali je državni tužilac u Francuskoj danas objavio nove podatke.

Pljačka se dogodila jučer "u sred bijela dana" u hotelu gdje se održavala izložba nakita. Pljačkaš je oteo kofer s nakitom i pobjegao.

Mediji su objavili da je izložbu nakita organizovala firma Leviev.

U razgovoru za The Associated Press, policijski službenici su izjavili da je pljačku dijamanata izvela jedna osoba, a sumnja se na Bosanca Milana Poparića, člana kriminalne grupe Pink panter, koji je prije nekoliko dana pobjegao iz zatvora u Švicarskoj uz pomoć ostalih zatvorenika.

Poparić, koji je služio kaznu od skoro sedam godina zatvora zbog pljačke jedne zlatare 2009. godine, je treći član Pink pantera koji je pobjegao iz zatvora u Švicarskoj od maja.

Većina članova ove grupe su sa Balkana, a postali su poznati po pljačkama dragulja širom svijeta.

Tokom održavanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu u maju lopovi su ukrali nakit vrijedan 1,4 miliona dolara, podsjeća agencija France press.

Lopovi su upali u hotelsku sobu Amerikanke zaposlene u švajcarskoj kompaniji Chopard i odnijeli sef.