Svijet
0

Nagodba Pariza i Jacquesa Chiraca

FENA
Jacques Chirac (Foto: AP)
Jacques Chirac (Foto: AP)
Gradsko vijeće Pariza u ponedjeljak je izglasalo da se povuče tužba protiv bivšega socijalističkog gradonačelnika Jacquesa Chiraca za zloupotrebu položaja "prvog čovjeka" francuskoga glavnog grada.

Za povlačenje tužbe je glasalo 147 zastupnika,13 je bilo protiv, a jedan suzdržan, javile su agencije.

Odluka o povlačenju tužbe je donesena nakon što su se Chirac i njegova Unija za narodni pokret (UMP) složili da obeštete Gradsko vijeće Pariza sa oko 2,2 milijuna eura za gubitke nastale otvaranjem fiktivnih radnih mjesta i isplatu zarada koje su zapravo odlazile ljudima iz stranke.

Chirac je sam ponudio da plati 550.000 eura.

Pariške gradske vlasti terete Chiraca da je od 1977. do 1995., kada je bio gradonačelnik Pariza, otvorio 21 fiktivno radno mjesto i isplaćivao "zarade" svojim stranačkim kadrovima. On je, međutim, tvrdio da "nije radio ništa nezakonito".

Odluka gradskih vlasti Pariza nije zaustavila sudski proces protiv Chiraca. On i dalje može biti izveden pred sud, jer je francusko tužilaštvo pokrenulo postupak 2007. kada je otišao s funkcije predsjednika države.

Glasovanje u ponedjeljak i odluka pariških gradskih vlasti ipak otklanjaju glavnu tačku optužnice.

Pariški sud će 1. oktobra odlučiti o datumu suđenja - najvjerojatnije u novembru ili u februaru, po procesu koji je pokrenulo francusko tužiteljstvo, navela je agencija Associated Press.

Dođe li do suđenja, 78-godišnji Chirac će biti prvi bivši predsjednik Francuske koji je odgovarao pred sudom, a prijeti mu zatvor do 10 godina i novčana kazna od najmanje 150.000 eura.