Svijet
0

Chirac plaća 550.000 eura u zamjenu za povlačenje tužbe

FENA
Jacques Chirac
Jacques Chirac
Bivši predsjednik Francuske Jacques Chirac pristao je u petak da vlastima Pariza plati 550.000 eura u zamjenu za povlačenje tužbe za zloupotrebu položaja dok je bio gradonačelnik prijestolnice.

Socijalistički gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe potvrdio je da će tužba protiv Chiraca biti povučena, a da će on novac uplatiti gradskoj vladi, javio je BBC.

Gradske vlasti terete Chiraca da je od 1977. do 1995. godine, kada je bio gradonačelnik prijestolnice, otvorio 21 fiktivno radno mjesto za svoje prijatelje i saradnike, koji nisu ni radili u gradskoj vladi, već u njegovoj stranci Unija za narodni pokret (UMP).

U UMP-u je istovremeno rečeno da će pariškim vlastima biti plaćeno milion i 650.000 eura.

U saopćenju gradonačelnika Delanoea navedeno je da će ukupna suma od dva miliona i 200.000 eura pokriti plaće za fiktivna radna mjesta, kamatu i troškove pokretanja tužbe, prenijela je britanska mreža.

Chirac i dalje može da bude izveden pred sud jer je postupak protiv njega 2007. godine kada je otišao s predsjednicke funkcije pokrenulo i francusko tužilaštvo.

On bi u slučaju da mu suđenje bude organizirano, postao prvi bivši predsjednik koji bi odgovarao pred sudom i u tom slučaju bi mu prijetila novčana kazna od 150.000 eura i zatvor do 10 godina.

Chirac tvrdi da su sporna radna mjesta bila korisna za grad Pariz i negira da je učinio bilo šta protuzakonito.