Svijet
2

Naftovod koji je pukao u Californiji nije imao sigurnosni ventil, ugrožene životinje

Klix.ba
(Foto: EPA)
Naftovod iz kojeg je prošlog utorka zbog pukotine u okean u Californiji iscurilo oko 80.000 litara nafte nije imao sigurnosni ventil za gašenje.

Američke vlasti su utvrdile da naftovod koji se proteže duž plaže Refugio, a iz kojeg je prošlog utorka u odvodni kanal iscurilo 400.000 od čega okean 80.000 litara nafte, nije imao automatski sigurnosni ventil za gašenje u slučaju problema.

Vlasnik naftovoda je osamdesetih godina putem suda uspio zaobići zakone okruga Santa Barbara o obaveznom automatskom sigurnosnom ventilu tvrdeći da prelazi ovlasti okruga jer se radi o međudržavnoj mreži te da su za nju nadležne federalne vlasti. Po federalnim zakonima, automatski sigurnosni ventil nije obaveza.

Zbog curenja nafte je uginuo veliki broj riba, pet pelikana i jedan morski lav. Nafta je ugrozila i mnogo drugih životinja.

Kompanija radi na otkrivanju uzroka pucanja naftovoda, a jedan od njih bi mogao biti pritisak koji je nastao pokretanjem sistema.

Od 2006. godine kompanija Plains All American je imala 223 nesreće, a u okean je iscurilo oko 3,2 miliona litara opasnih tekućina. Do sada je kažnjena novčanom kaznom većom od 32 miliona dolara. Njena mreža se proteže u dužini od 29.000 kilometara.