Zabranjeno vađenje ribe
0

Naftna mrlja stiže do obala Floride

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nafta iz mrlje u Meksičkom zalivu će vjerovatno ući u kružnu struju i stići do Floride, zbog čega je proširena zona zabrane vađenja ribe, izjavili su danas američki zvaničnici.

"Satelitski snimci od 17. maja sugerišu da se najveći dio nafte nalazi nekoliko desetina kilometara od struje, ali da se dio lake nafte prenio do same kružne struje", izjavila je na konferenciji za novinare Jane Lubchenco, šef Nacionalne administracije za okeane i atmosferu.

Ona je dodala da udaljenost najbližeg dijela lake nafte od struje sugeriše da će ona biti uvučena u struju, ukoliko se to već nije desilo.

Lubchencova je rekla da će nakon toga vjetrovi koji duvaju sa mora ka kopnu uticati na kretanje naftne mrlje ka obali Floride.

Trenuno je ribaranje u Meksičkom zalivu zabranjeno na površini od 45.728 kvadratnih milja, što čini oko 19 posto američkih federalnih voda u ovom regionu.

Lubchencova je dodala da njena agencija sarađuje sa ostalim državnim službama kako bi se osigurala ispravnost hrane koja se vadi iz mora.