{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nafta ušla u dio golfske struje

F
20.5.2010. u 10:36
0
0
Nafta ušla u dio golfske struje
0
Nafta ušla u dio golfske struje
Foto: AP
Američka uprava za okeane i atmosferu (NOAA) objavila je u srijedu da je "mali dio" naftne mrlje iz bušotine Deepwater Horizon dosegao morsku struju koja je dio Golfske struje i mogla bi naftu prenijeti u Atlantski okean.
Objava je uslijedila dan nakon što je agencija objavila da se nafta iz mrlje, nastale nakon potonuća platforme Deepwater Horizon 21. aprila, kreće prema tzv. Struji petlje, koja je dio veće Golfske struje.

Ravnatelj NOAA Jane Lubchenco ocijenio je da bi nafta nošena strujom mogla doći do Floridskog tjesnaca za 8-10 dana.

Struja petlje je područje tople vode koja dolazi iz Karipskog mora, a uz meksički poluotok Yucatan ulazi u zaljev. Tada zaokreće istočno preko Meksičkog zaljeva, a zatim nastavlja južno prema zapadnoj obali Floride. Na kraju prolazi kroz Floridski tjesnac kao Golfska struja i nastavlja sjeverno u Atlantik uz Istočnu obalu SAD-a.

Ako nafta uđe u struju, vjetar s mora mogao bi je dovesti do obale Floride, rekao je Lubchenco. Isparavanje i prirodna disperzija značajno će smanjit volumen nafte u struju, mijenjajući prirodu sirove nafte i pretvarajući je uglavnom u tzv. tar kugle, dodao je Lubchenco, prenosi Hina.

NOAA je objavila u srijedu da "nafta može biti uhvaćena u krug u sredini zaljeva, te da je struja ne mora nužno odnijeti kroz Floridski tjesnac".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: