Franco Frattini
0

Nacizam i fašizam su apsolutno zlo historije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini ocijenio je u utorak, primajući svoga njemačkog kolegu u Risieri di San Sabba, bivšem talijanskom koncentracionom logoru blizu Trsta, da su "nacizam i fašizam apsolutno zlo" u historiji dviju zemalja.

"Nacizam i fašizam predstavljaju apsolutno zlo naše historije. Samo ako kažemo sve o našoj prošlosti možemo braniti našu budućnost", rekao je Frattini u prisustvu Franka Waltera Steinmeiera na ceremoniji u ovom bivšem logoru, jedinom u Italiji u predgrađu Trsta.

Ova ceremonija je održana povodom najave održavanja zajedničke konferencije historičara dviju zemalja iduće godine u Italiji.

"Italija i Njemačka mogu razmatrati budućnost u duhu suradnje dijeleći iste ideale pomirenja, solidarnosti i integracije koje su temelji Evropske unije", rekao je Frattini, ocjenjujući da dvije zemlje moraju "učiti mlade u čemu je bila tragedija nacizma i fašizma".

"Danas se nalazimo ovdje gdje je od 3.000 do 5.000 ljudi ubijeno, Jevreji, politički zatvorenici, internirani vojnici. Naše misli su danas posvećene njima svima", rekao je Steinmeier.

"Ovi užasni događaji, koji su počinjeni u ime Njemačke, čine dio naše zajedničke historije", dodao je on.

"Ministar Frattini i ja lično pozivamo historičare naših dviju zemalja da iduće godine učestvuju na zajedničkoj konferenciji koja će detaljno i otvoreno govoriti o ratnoj njemačko-talijanskoj prošlosti i sudbini talijanskih interniranih vojnika", rekao je on.

Razgovori Steinmeiera s Frattinijem odvijali su se na margini razgovora Silvija Berlusconija s Angelom Merkel u Trstu.