{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nacistički zločinac Amon Goeth nije obješen?

S
22.3.2013. u 11:10
6
11
Nacistički zločinac Amon Goeth nije obješen?
6
Nacistički zločinac Amon Goeth nije obješen?
Decenijama se vjerovalo da je Amon Goeth, koji je smaknut 1946. godine, odgovoran za smrt desetina hiljada Jevreja i Poljaka tokom Drugog svjetskog rata, ali film "National Geographica" baca sumnju da se to desilo?!
Novi dokumentarni film o smaknuću zloglasnog nacističkog zločinca, ovjekovječenog u filmu "Šindlerova lista", obnovio je raspravu oko toga kako je masovni ubica umro i da li je uopšte obješen.

Crno-bijeli video prikazuje kako ga egzekutori vješaju, ali istoričari u novom dokumentarcu "Kravave priče", koji je prikazao "National Geographic", tvrde da je video iz 1947. godine i da prikazuje vješanje dr. Ludwiga Fischera!

U službenim zapisnicima gotovo da ne postoje nikakvi detalji o smrti sadističkog masovnog ubice i niko ne zna što se dogodilo s tijelom Amona Goetha.

IHstoričarka Suzannah Lipscomb ne vjeruje da je pobjegao iz Evrope, kao, na primjer, Adolf Eichmann i Joseph Mengele i tvrdi da je smaknut.

"Znamo da je smaknut. Postoji informacija da su se egzekutori mučili sa vješanjem zbog njegove visine. Ne postoje podaci o mjestu gdje je pokopan, možda je kremiran", rekao je režiser dokumentarca David Caldwell-Evans.

Poljski državni filmski arhiv, Centar za istraživanje o holokaustu u Izraelu "Jad Vašem", biografija Amona Goetha i brojne internetske stranice identifikovale su čovjeka sa crno-bijelog snimka vješanja kao - Goetha.

On je bio komandant u nacističkom koncentracionom logoru "Krakov-Plašov" u Poljskoj, osuđen je 1946. godine zbog ubistava desetina hiljada Jevreja.

Novorođenčad je ubijao radi svoje zabave, a najviše je uživao kada bi njegove žrtve umirale polako i u velikoj boli.

Ponekad bi na zatvorenike puštao dresirane pse, a onda bi ih Goet hlično ubijao, ali tek kad bi se prestali micati. Zatvorenici su bili srećni ako bi preživjeli više od mjesec dana u logoru.

Goeth je uhapšen 1945. godine. Petog septembra 1946. proglašen je krivim i, navodno, smaknut 13. septembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: