{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na ulicama Soluna stotine hiljada Grka protestuje zbog upotrebe naziva "Makedonija"

21.1.2018. u 18:04
390
327
Na ulicama Soluna stotine hiljada Grka protestuje zbog upotrebe naziva "Makedonija"
390
Na ulicama Soluna danas se okupilo više od 100 hiljada Grka koji demonstriraju protiv upotrebe riječi "Makedonija" u bilo kakvom rješenju spora između zvanične Atine i Skopja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Svjetski mediji prenose da policija procjenjuje kako se na demonstracijama okupilo 100 hiljada ljudi dok na drugoj strani organizatori tvrde da je riječ o 400 hiljada.

Demonstracije nisu povezane ni sa jednom političkom strankom, a cilj im je da se Makedoniji uputi jasna poruka kako treba prestati s korištenjem naziva "Makedonija" u svom imenu.

Grčki mediji navode da je okupljena masa glasno uzvikivala slogane "Grčka - Grčka - Makedonija", "Nema duplog imena, nema više izdaje", "Makedonija je Grčka".

Riječ je protestu koji protiče u mirnoj atmosferi, a koji je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se zemlje ovog mjeseca dogovorile da obnove napore u cilju rješavanja 25-godišnjeg spora.

Nedavna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se riječ "Makedonija" upotrijebi ni u jednom rešenju. Zvanična Atina pristala je da se Makedonija na međunarodnom planu naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: