Spor o imenu
390

Na ulicama Soluna stotine hiljada Grka protestuje zbog upotrebe naziva "Makedonija"

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Na ulicama Soluna danas se okupilo više od 100 hiljada Grka koji demonstriraju protiv upotrebe riječi "Makedonija" u bilo kakvom rješenju spora između zvanične Atine i Skopja.

Svjetski mediji prenose da policija procjenjuje kako se na demonstracijama okupilo 100 hiljada ljudi dok na drugoj strani organizatori tvrde da je riječ o 400 hiljada.

Demonstracije nisu povezane ni sa jednom političkom strankom, a cilj im je da se Makedoniji uputi jasna poruka kako treba prestati s korištenjem naziva "Makedonija" u svom imenu.

Grčki mediji navode da je okupljena masa glasno uzvikivala slogane "Grčka - Grčka - Makedonija", "Nema duplog imena, nema više izdaje", "Makedonija je Grčka".

Riječ je protestu koji protiče u mirnoj atmosferi, a koji je prvi veliki protest u Grčkoj otkako su se zemlje ovog mjeseca dogovorile da obnove napore u cilju rješavanja 25-godišnjeg spora.

Nedavna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se riječ "Makedonija" upotrijebi ni u jednom rešenju. Zvanična Atina pristala je da se Makedonija na međunarodnom planu naziva "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (BJRM), a pod tim imenom je i primljena u UN 1993. godine.