Međunarodni pomorski ured
0

Na svijetu sve više pirata

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Prošle godine u svijetu je bilo 406 piratskih napada na brodove, najviše u posljednjih šest godina, saopćio je Međunarodni pomorski ured iz Kuala Lumpura.

Pirati su 2009. godine upali na 153 broda, 49 brodova su oteli, pokušali su napasti 84 puta, a na 120 brodova su pucali, navodi se u izvještaju centra Međunarodnog pomorskog ureda.

Porast piratskih napada u svijetu raste posljednje tri godine. Samo prošle godine taj je broj povećan za 39 posto, navodi se u izvještaju i ističe da su za većinu napada i otmica odgovorni somalski pirati.

U izvještaju se navodi i da pomorske snage, uključujući američku mornaricu i evropske ratne brodove, igraju ključnu ulogu u sprječavanju otmica i napada pirata.

  • Međunarodne pomorske snage igraju ključnu ulogu u prevenciji napada pirata u vodama Somalije i od vitalnog značaja je da one ostanu u regiji, rekao je Potengal Mukundan, direktor Međunarodnog pomorskog ureda.

U 2008. godini je bilo 293 napada pirata, a posljednji put je broj napada i otmica premašio 400 - 2003. godine, prenosi u četvrtak portal Dnevnik.hr.