Običan radni dan
27

Na sjevernokorejskim kalendarima nije označen rođendan Kima Jong-una

Klix.ba
Kim Jong-un (Foto: EPA-EFE)
Kim Jong-un (Foto: EPA-EFE)
Novogodišnji kalendari koji su se nedavno pojavili u Sjevernoj Koreji nemaju označen datum rođenja lidera Kima Jong-una.

Vjeruje se da je Kim rođen 8. januara 1982. godine, a taj dan je prema sjevernokorejskom kalendaru sasvim običan radni dan. S druge stranje, rođendan njegovog preminulog oca Kim Jong-ila slavi se svake godine 16. februara kao Dan sjajne zvijezde, dok se rođendan njegovog djeda Kim Il-sunga obilježava 15. aprila kao Dan sunca.

Oba rođendana predstavljaju nacionalne praznike koji su uspostavljeni dok su Kimovi preci bili još živi, no, još uvijek nije poznato zašto Sjeverna Koreja još uvijek nije uvrstila njegov rođendan na listu praznika.

Godine 2014. je slavni košarkaš Dennis Rodman prilikom posjete Kimu zapjevao rođendansku pjesmu svom prijatelju tokom košarkaške utakmice u Pyongyangu.

Kalendari su dostupni u hotelima i knjižarama u Sjevernoj Koreji, kao i u rijetkim sjevernokorejskim restoranima koji još uvijek rade u restoranima. Na kalendarima su prikazani proizvodi iz Sjeverne Koreje uključujući alkohol i cipele. Ranije su sadržavali fotografije vojske ili fotografije vladajuće porodice.