Belgija strahuje od terorizma
350

Na pomolu novi film koji vrijeđa muslimane i poslanika Muhameda

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Belgija je u stanju pripravnosti i povisila je stepen upozorenja za eventualne terorističke napade uoči izlaska drugog vrlo provokativnog filma o islamu, sličnog onome "Nevinost muslimana" koji je prije nekoliko mjeseci uzdrmao svijet. Film je navodno snimljen u saradnji sa zloglasnim američkim pastorom Terryjem Jonesom koji je javno spalio Kur'an.

Autor filma je Pakistanac Imran Firasat, bivši musliman s trenutnom adresom u Španiji. Firasat je izjavio kako mu je cilj iznijeti istinu o životu poslanika Muhameda s filmom "Nevinost poslanika: Život Muhameda iz gledišta bivšeg muslimana".

"Ako želimo znati istinu o islamu, moramo otići dalje i istražiti život Muhameda. Saznati da li je on bio poslan od Boga ili je samo bio zlostavljač djece, ubica i samozvani poslanik", kazao je Firasat u traileru filma.

U kratkom snimku Pakistanac pozdravlja pastora Jonesa te kaže kako mu je on bio inspiracija. "Naša nada i želja je da predstavimo sliku Muhameda kakva do sada nije objavljena, a koja će pomoći ljudima u zapadnom svijetu, pa čak i muslimanima, kako bi bolje razumjeli tu osobu, njegov život i učenje", Firasatova je izjava na snimku.

Pastor Jones je poznat po svojim zapaljivim i isramnim govorima protiv islama i muslimana, kao i po javnom spaljivanju islamske svete knjige Kur'ana na desetu godišnjicu terorističkih napada na SAD 11. septembra.

Očekuje se da će "Nevinost poslanika" biti vrlo provokativan film, pa je i belgijska policija podigla razinu uzbune zbog eventualnih terorističkih napada na drugu najvišu razinu pred online objavljivanje filma koji bi se trebao pojaviti 14. decembra, prenosi Flanders News.

Policijske snage su navodno već u većem broju raspoređene u onim dijelovima te zemlje gdje žive veće grupe doseljenika sa Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Belgijska policija je navodno dobila naređenje i da pozorno prati islamističke internetske stranice, kao i da provjeri šta se dešava ukoliko primijete slanje većeg broja SMS poruka koje šalju ljudi koji su doselili iz spomenutih zemalja.

Kao odgovor na belgijske mjere opreza od terorističkih napada, Firasat je izjavio kako je spreman odgoditi objavljivanje filma, kako bi ga vlasti mogle pogledati ranije. "Nema ničega u ovom filmu što ne potpada pod pravo na slobodu izražavanja i moj film neće izazvati bilo kakvu vrstu gubitka za čovječanstvo", kazao je autor filma.