Islamski učenjaci uputili poziv
93

Borite se legalno protiv filma "Nevinost muslimana"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Svjetsko udruženje islamskih učenjaka pozvalo je sve muslimane u svijetu na legalnu borbu putem svih raspoloživih pravnih mehanizama u vezi s antiislamskim filmom "Nevinost muslimana" u kojem se na otvoren način vrijeđa poslanik Muhammed a. s.

U saopćenju Svjetskog udruženja islamskih učenjaka čije sjedište se nalazi u Kataru, pozivaju se svi muslimani da podignu optužnicu protiv svih koji su na neki način učestvovali u produkciji i izradi filma kojim se vrijeđa poslanik Muhammed a. s.

“Borite se legalnim i legitimnim putem protiv svakoga ko je vrijeđao islam i muslimane”, navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Dodaje se da se uvredljivi film ne može shvatiti kao djelo slobode govora jer “direktno krši osnovne vjerske vrijednosti”.

Svjetsko udruženje muslimanskih učenjaka pozvalo je i Organizaciju islamske konferencije (OIC) da pokrene tužbu protiv osoba koje su producirale antiislamski film. Također, pozvali su i sve ostale relevantne međunarodne islamske organizacije i institucije da im pomognu u vezi s pokretanjem naveden tužbe.

Kontroverzni film „Nevinost muslimana“, koji je producirao Sam Bacile, Izraelac koji živi u Americi, izazvao je burne reakcije širom islamskog svijeta. Producent filma je priznao je da je film napravljen kako bi isprovocirao muslimane.