Ranjen mladić
11

Na novogodišnjoj zabavi pucano iz pištolja italijanskog parlamentarca: Vladajući su opasni po sebe

B. R.
Emanuele Pozzolo, italijanski parlamentarac (Foto: Facebook)
Emanuele Pozzolo, italijanski parlamentarac (Foto: Facebook)
Hitac kojim je na novogodišnjoj zabavi ranjen jedan 31-godišnjak izazvao je burnu reakciju u Italiji. Nezadovoljstvo javnosti je utoliko veće zbog toga što je hitac ispaljen iz pištolja 38-godišnjeg parlamentarca krajnje desnice Emanuela Pozzola.

Pozzola je član stranke "Braća Italija" kojoj pripada i premijerka Georgia Meloni. Priznao je da je pištolj njegov, ali negira da je ispalio hitac. Ranjeni mladić je lakše povrijeđen u predjelu noge te je zbrinut u bolnici. Ljevičarske stranke, koje su opozicija, pozvale su Meloni da reaguje.

Tužitelji su otvorili istragu o pucnjavi nakon što je iz pištolja parlamentarca Pozzole pucano na zabavi u gradiću Rosazza koji se nalazi u sjevernoj regiji Pijemont. Na zabavi je bio prisutan i Pozzolov stranački kolega Andrea Delmastro koji je zvaničnik Ministarstva pravde. Ranjeni mladić je zet člana Delmastrovog obezbjeđenja.

Pozzolo ima kuću u Rosazzi i navodno je stigao jedan sat poslije ponoći, nakon što je Novu godinu proslavio sa porodicom. Po dolasku kući, gostima je pokazivao revolver za koji ima posjedovnu dozvolu. Gosti su pištolj prebacivali od ruke do ruke te je tom prilikom neko pucao iz pištolja.

Delmastro je za list Corriere della Sera izjavio da nije znao da njegov stranački kolega ima pištolj u džepu te da je bio izvan kuće kada je iz njega pucano. Premijerka Meloni još nije reagirala, ali je njena stranka saopćila da incident nema "politički značaj". Za istražne organe je "apsurdno" to pretvarati u politički napad.

Iz stranke "Braća Italije" su poručili da će poduzeti odgovarajuće mjere ako se utvrdi da je Pozzolo uradio nešto loše. Bivši italijanski premijer Matteo Renzi je poručio vladajućoj stranci da je nesposobna i prvenstveno opasna po sebe. Pozzolo je bio član Renzijeve stranke "Liga", a onda se pridružio "Braći Italije", prenosi BBC.