Svijet
0

Na marginama Samita G20: Erdogan i Putin razgovarali o saradnji

FENA
Erdogan i Putin (Foto: EPA)
Erdogan i Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan susreli su se na marginama Samit G20.

Putin i Erdogan razgovarali su u subotu, uoči summita, o uspostavi punih diplomatskih odnosa nakon neočekivane pomirbe u junu koja se dogodila nakon višemjesečne diplomatske krize.

"Pred nama je još puno posla kako bismo u cijelosti obnovili suradnju na svim poljima. O tome ćemo danas razgovarati", rekao je Putin tokom susreta s Erdoganom u Hangzhouu, na istoku Kine, dan uoči početka summita G20, prenosi Al Jazeera Balkans.

Putin je istakao da mu je drago što vidi normalizaciju unutarnjepolitičkog života u Turskoj.

Erdogan je ocijenio da njih dvojica moraju donijeti "neke mjere" radi "nastavka" suradnje Moskve i Ankare na energetskom polju nakon dogovora postignutog početkom augusta da ponovo potaknu rad na projektu plinovoda Turski tok koji je bio obustavljen zbog diplomatskog spora.

Ovo je drugi susret Putina i Erdogana u nepunih mjesec dana, nakon njihove neočekivane pomirbe krajem juna koju je omogućila izvinjenje turskog predsjednika za rušenje ruskog bombardera u oktobru 2015. što je izazvalo veliku diplomatsku krizu između dvije zemlje.

Rusija, koja je nakon rušenja bombardera uvela Turskoj teške sankcije na području turizma, ponovo je dopustila prodaju turističkih aranžmana za Tursku tokom te pomirbe.

Rusija je u petak nastavila i svoje čarterske letove u Tursku koji su od oktobra bili zabranjeni u okviru sankcija.