|

Na Mandelinu sahranu dolazak najavilo 59 šefova država i vlada

Na Mandelinu sahranu dolazak najavilo 59 šefova država i vlada
62
S
SRNA
8.12.2013. u 16:49
62
komentara
62

dijeljenja
Na Mandelinu sahranu dolazak najavilo 59 šefova država i vlada Foto: AFP
Komemoraciji i sahrani Nelsona Mandele, bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike, prisustvovat će 59 šefova država i vlada naredne sedmice, rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova agenciji Reuters.
On je dodao da će broj onih koji će prisustvovati komemoraciji u utorak 10. decembra u Johanesburgu i sahrani u nedjelju, 15. decembra, biti uskoro zvanično potvrđen.

Britanski mediji javili su da će sahrani prisustvovati premijer David Cameron i vođa laburista Ed Miliband, ali ne i britanska kraljica Elizabeta Druga, umjesto koje dolazi princ Charles. Britanskoj kraljici ljekari su savjetovali da ne kreće na tako daleke destinacije.

Svoj dolazak najavili su američki predsjednik Barack Obama, njegovi prethodnici Bill Clinton i George Bush, a očekuje se dolazak predsjednika Brazila, Kube, Irana, Izraela i Palestine.

Tibetanski duhovni vođa dalaj-lama ne planira da dođe na sahranu, rekao je njegov portparol, ne objasnišvi zašto tibetanski duhovni vođa neće doći.

Dalaj-lami, koji živi u Indiji, nije odobrena viza za Južnu Afriku 2011. godine kada je pozvan da održi predavanje u okviru proslave 80. rođendana Mandelinog saborca u borbi protiv aparthejda Dezmonda Tutua, podsjeća France Presse.

Povodom odlaska ili neodlaska na sahranu u Južnoafričku Republiku smijeh su izazvali juče češki premijer u ostavci Jirži Rusnok i dvojica njegovih ministara koji su, ne znajući da je mikrofon uključen, razgovarali o tome kako izbjeći odlazak na sahranu, a snimak se brzo proširio internetom.

Rusnok se na snimku u donjem domu parlamenta žali kako je Južnoafrička Republika veoma daleko, a ministar odbrane Vlastimil Picek obećava mu da će da leti vojnim avionom o trošku Ministarstva odbrane.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...