Svijet
0

Na mađarskom referendumu glasat će 110.000 državljana Srbije

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Na referendumu protiv politike kvota EU za prihvat migranata, koji 2. oktobra organizuje Mađarska, glasat će 110.000 građana Srbije koji imaju dvojno državljanstvo, piše "Politika".

List ističe da mađarska vlast vodi kampanju da građani zaokruže "ne", a Mađarska je preplavljena bilboardima koji ili pozivaju da se glasa odrično ili sadrže poruke koje treba da upozore na opasnost od dolaska migranata.

Kampanja o referendumskom pitanju nije se zadržala samo unutar Mađarske već se prelila i na Vojvodinu, a usmjerena je prije svega na oko 110.000 građana Srbije koji, kako se procjenjuje, imaju dvojno državljanstvo.

Svi oni imaju pravo da glasaju i na mađarskom referendumu.

Kampanju za mađarski referendum u Srbiji vodi Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koji od prošlog ponedjeljka održava tribine u nekoliko vojvođanskih mjesta sa pretežno mađarskim stanovništvom.

Na tim tribinama rukovodioci partije, historičari, analitičari i sveštenici govore o migracionim tokovima i pozivaju građane da se na referendumu izjasne protiv kvota, navodi list.

Lider SVM-a Ištvan Pastor rekao je najavljujući kampanju da su Mađari u Vojvodini dio mađarske nacije, a da je pitanje kvota nacionalno jer određuje kako i u kojim okolnostima će se odvijati život na mađarskoj teritoriji.