Svijet
196

Na letu za San Francisco: Stjuardesa spasila djevojčicu koja je bila žrtva trgovine ljudima

Klix.ba
Stjuardesa kompanije Alaska Airlines Sheila Frederick spasila je tokom leta iz Seattlea u San Francisco djevojčicu koja je bila žrtva trgovine ljudima.

Djevojčica je bila raščupana i u skromnoj odjeći, dok je gospodin pored nje bio u skupocjenom odijelu i uglađen. Stjuardesa je shvatila da djevojčica koja ima 14 ili 15 godina, izgleda uplašeno te je izbjegavala kontakt očima.

"Nešto mi je iznutra govorilo da to nije uredu. Pokušala sam razgovarati s njima, ali je je muškarac bio grub i odbojan, dok je djevojčica šutjela", kazala je 49-godišnja Frederick.

Ostavila je poruku za tinejdžerku u toaletu na koju je kasnije dobila odgovor "Potrebna mi je pomoć".

Stjuardesa je obavijestila pilote koji su proslijedili poruku policiji u San Franciscu, te je muškarac odmah nakon slijetanja uhapšen.

Frederick i njene kolegice i kolege su završili kurs na kojem su naučile kako da prepoznaju znakove trgovine ljudima i kako da reaguju u toj situaciji. Česti znakovi su kada vidite da neko kontroliše drugu osobu, ima masnice ili ogrebotine, ne odgovara na pitanja i izbjegava kontakt očima.

"Stjuardesa sam 10 godina i nakon što sam završila kurs pomislila sam koliko je ovakvih djevojčica i dječaka prošlo pored mene a da nisam shvatila o čemu je riječ", kazala je Fredericka.

U SAD-u je samo u prošloj godini uhapšeno 2.000 krijumčara ljudima, te je identifikovano 400 žrtava.