Bijeg od rata
0

Na Lampedusu stigao brod s 461 libijskom izbjeglicom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Brod sa 461 afričkom izbjeglicom koji je isplovio iz Libije stigao je u noći na nedjelju na talijanski otok Lampedusu, javila je austrijska agencija APA.

Brod na kojem su se nalazile i 44 žene i šestero djece zatražio je pomoć preko satelitskog telefona kad je uplovio u malteške vode.

S Lampeduse su u pomoć imigrantima isplovila tri broda obalne straže. Vremenski uvjeti prošle su se noći pogoršali i talijanska obalna straža se boji havarije libijskog broda s izbjeglicama.

Od petka je na Lampedusu pristiglo oko 2.500 imigranata. Većina ih potiče iz Tunisa. Talijanske vlasti namjeravaju ih još tokom dana u nedjelju brodovima talijanske mornarice prebaciti na kontinent.

Od svrgavanja tuniskog predsjednika Ben Alija u januaru u Italiju je samo iz te zemlje pristiglo više od 25 tisuća ilegalnih imigranata.

Prema sporazumu o readmisiji, sklopljenom između Italije i Tunisa prije skoro tri tjedna, Rim tuniske imigrante može odmah poslati natrag.

Međutim, svi koji su prije sporazuma stigli moraju biti zbrinuti. Također, prije no što se izbjeglice mogu deportirati, mora se utvrditi njihovo državljanstvo i odakle su stigli, prenijela je Hina.