Brodovi iz Libije i Tunisa
0

Stotine imigranata stiglo na Lampeduzu

SRNA
Brodovi sa stotinama imigranata iz sjeverne Afrike pristali su na obale Italije u posljednja 24 sata, povećavajući krizu koja je stvorila tenzije između evropskih vlada i ponovo potežući pitanje privremenog vraćanja pograničinih kontrola.

Policija je saopštila da je osam brodova sa oko 1.300 ljudi iz Tunisa i Libije pristiglo na malo ostrvo Lampeduzu u petak i noćas čime se ukupan broj imigranata popeo na 1.800.

Lampeduza, malo ostrvo na putu između Sicilije i Tunisa, u centru je imigracione krize nakon talasa nemira u sjevernoj Africi.

Više od 35.000 Afrikanaca, uključujući oko 24.000 ilegalnih imigranata iz Tunisa, došli su na ovo i druga mala italijanska ostrva od početa ove godine.

Hiljade su upućene u prihvatne centre u kontinentalnoj Italiji, a premijer Silvio Berluskoni obećao je krajem marta da će da "očisti" Lampeduzu, ali prenatrpani brodovi sa imigrantima i dalje pristižu.

Broj imigranata, koji spavaju u šatorima i na ulicama često premaši broj stanovnika Lampeduze, kojih ima oko 5.000 i koji u normalno vrijeme žive od turizma i ribolova.

Italija je apelovala na vlade EU da pomognu, ali je ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni rekao da Evropa ne čini ono što je obećala da će učiniti.
"Libija je u ratu i dok god je tamo rat izbjeglice će stalno pristizati", rekao je Maroni, viši zvaničnik antiimigrantske partije Sjeverna liga, ključnog saveznika Berluskonija.

Maroni je dodao da sporazum sa Tunisom o smanjenju broja imigranata daje efekta, iako je 218 imigranata stiglo noćas iz Tunisa.

Francuska i Italija traže od evropskih država da suspenduju politiku otvorenih granica kojom su eliminisane pogranične kontrole između većine članica EU u okviru Šengenskog sporazuma i ponovo uvedu kontrole u posebnim okolnostima.