Svijet
7

Na hitnoj sjednici Vijeće sigurnosti UN-a razmatrat će napade na Gazu

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) danas će na zahtjev Jordana održati hitno zasjedanje kako bi raspravljalo o kopnenom napadu izraelske vojske na Gazu, javlja Anadolija.

Osim toga, Vijeće sigurnosti će danas raspravljati i o padu malezijskog putničkog aviona u Ukrajini kako bi se utvrdio razlog.

Prema navodima UN-a, planirano je formiranje međunarodne istražne komisije koja bi istražila cijeli slučaj u vezi sa padom aviona malezijskog aviona.

Vijeće sigurnosti će u poslijepodnevnim satima razgovarati o pokretanju kopnene ofanzive Izraela na Pojas Gaze kako bi se što prije zaustavilo ubijanje nevinih civila.

Ipak, diplomatski izvori iz UN-a navode kako se ne očekuje nikakva odluka protiv Izraela zbog stava američke administracije koja odobrava napade izraelske vojske.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je sinoć izjavio da izraelska vlada mora učiniti veće napore kako bi prestali napadi.

“Pozivam Izrael da učini više kako bi prestalo ubijanje civila. Ovaj problem se ne može riješiti vojnim metodama”, rekao je Ki-moon.

Broj poginulih u izraelskim napadima na Gazu koji su počeli 7. jula bombardovanjem iz zraka i nastavljeni sinoćnjom kopnenom invazijom, dosegao je 250.

Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva Ešref el-Kudra je u izjavi za AA rekao da je broj ubijenih Palestinaca dosegao 250, te da je 931 osoba ranjena.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je sinoć da je izraelska vojska u sjevernom dijelu Gaze i u Refahu upotrijebila otrovne plinove te da je veliki broj ljudi pod uticajem bojnih otrova.

Izrael je za proširenje kopnene operacije u Pojasu Gaze pozvao dodatnih 18 hiljada rezervista. Izraelski premijer Benyamin Netanyahu naredio je pokretanje kopnene operacije na Gazu te izdao naredbu da vojska bude spremna za proširenje operacije.