Svijet
0

Na češke univerzitete primljeno 19 bh. studenata

FENA
Na univerzitete u Češkoj Republici primljeno je 19 studenata iz Bosne i Hercegovine za studiranje u 2008./2009. godini po stipendijskom programu koji je za bh. studente organiziran putem Ambasade Češke Republike u BiH.

U prvom krugu se prijavio 81 student. Svaki od njih je prošao informativni razgovor u Ambasadi Češke Republike u BiH.

Studenti su podijeljeni u četiri različita programa stipendiranja i imaju zajedničku osnovu: stipendija obuhvata troškove studija i pokriva svakodnevne životne troškove studenata. Na taj način se u program stipendiranja mogu uključiti studenti neovisno od finansijskih mogućnosti porodice. Glavni kriterij za dobivanje stipendije je istinska zainteresiranost za studiranje u Češkoj Republici.

Među uspješnim kandidatima ove godine je šest dodiplomaca, trinaest studenata koji nastavljaju magistarski rad i tri doktoranta, saopćeno je iz Ambasade Češke Republike. Tu su po dva studenta historije; međunarodnih odnosa i politologije, te po jedan student engleskog jezika i književnosti; primijenjenog fizičkog vaspitanja; arhitekture; ekonomije; dramske teorije i dramske režije; pozorišne režije; hemije; stočarstva i molekularne genetike; informatike; matematike; muzikologije te video i multimedijalnog stvaralaštva.

Godišnji pripremni kurs češkog jezika pohađa sedam studenata. Oni će moći izabrati školu u kojoj će studirati iduće godine.

U saopćenju iz Ambasade Češke Republike u BiH naglašeno je da su mogućnosti studiranja u toj državi veoma dobre. Također je izraženo uvjerenje da će bh. studenti, nakon povratka iz Češke Republike, doprinijeti jačanju razvoja svoje zemlje i međusobne suradnje između ovih dviju država.