Znatno američko prisustvo
78

Na 15 sati vožnje od BiH nalazi se zračna baza koja će biti najveća NATO-ova baza u Evropi

B. R.
Borbeni avioni F-16 (Foto: EPA-EFE)
Borbeni avioni F-16 (Foto: EPA-EFE)
NATO kod rumunskog sela Mihai Kogalniceanu ima istoimenu zračnu bazu, koja je na putu da postane najveća NATO-ova zračna baza u Evropi. Samo selo je ime dobilo po liberalnom političaru Mihaiju Kogalniceanuu iz 19. stoljeća.

Dakle, to će biti veća zračna baza i od one u njemačkom Ramsteinu. Baza "Mihai Kogalniceanu" će uskoro imati i borbene avione F-16, rumunske vojske, a koje je Rumunija kupila od Norveške. Osim toga, imat će i američke dronove MQ-9.

Pilot Kraljevskih zračnih snaga (RAF) Velike Britanije Charlie Tagg je ukazao da je u Rumuniji mnogo veće prisustvo Sjedinjenih Američkih Država, da je mnogo više infrastrukture, opreme i osoblja. Upravo u britanskom dijelu baze se na radarskim ekranima prati rat u susjednoj Ukrajini.

Dok NATO-ovi avioni izbjegavaju nepotrebne susrete s ruskim avionima, bila su dva incidenta iznad Crnog mora za koja se zna. Naime, ruski pilot je u septembru 2022. pogrešno shvatio komandu zemaljske kontrole zbog čega je malo falilo da obori britanski avion za prikupljanje obavještajnih podataka, a koji je imao posadu s 30 ljudi.

Osim toga, ruski avion SU-27 je u martu prošle godine iznad međunarodnih voda oborio američki dron MQ-9 Reaper koji je doletio iz Rumunije. U bazi "Mihai Kogalniceanu" je 1.840 američkih vojnika, piše BBC.