Svijet
4

Muslimanskoj porodici iz Velike Britanije zabranili odlazak u Disneyland

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američke službe zabranile su ukrcavanje u avion jednoj britanskoj muslimanskoj porodici na aerodromu u Londonu.

Članovi porodice su kupili karte za Los Angeles, a namjeravali su posjetiti Disneyland. Razlog američkih službi bio je zabrinutost zbog uočene terorističke prijetnje, kako su naveli.

Jedanaestočlana porodica rezervisala je karte online za 15. decembar, ali im je na aerodromu prilikom ukrcavanja u avion zabranjeno putovanje za SAD. Pomoćnici britanskog premijera Davida Camerona poručili su da će ispitati cijeli slučaj, jer su u SAD-u, ali i Velikoj Britaniji sve učestaliji napadi i osude na račun muslimana.

Tome su najviše doprinijeli teroristički napadi u Parizu, napad u američkom gradu San Bernardino, ali i izjave predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji je kazao kako svim muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD.

Slučaj britanske muslimanske porodice pokrenula je Stella Creasy, zastupnica Laburističke stranke u britanskom parlamentu, koja smatra da nedostatak informacija od američkih vlasti podstiče nezadovoljstvo unutar britanskih muslimanskih zajednica.

Jedan od članova porodice Mohammad Tariq Mahmood kazao je da je razlog zabrane ulaska njegovoj porodici u SAD-u očigledan, a to je, kako je istakao, što vlasti SAD-a smatraju da su svi muslimani prijetnja po sigurnost.