Komentari (21)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Koliko od tih zemalja, počevši od Egipta je SAD i dalje pružati zatvorenika za mučenje, sve do nedavne upsurges koje su potresla mnoge od ovih režima? Izvor-Revolution- http://www.uruknet.info/?p=m74814&hd=&size=1&l=e
- Rendition: America\'s Torturers for Hire in Egypt- America\'s mučitelje za Najam u Egiptu Jedan čovjek imenom Hassan Mustafa Osama Nasr, koji je bio otet u Italiji u 2003 god. i \"donio\" od strane CIA-e u Egiptu, izjavio je Human Rights Watch da je mucen \"objesen poput zaklanih ovaca i primao elektro-šokove“. On je rekao: \"Bio sam brutalno mučen i sam mogao čuti jauke drugih koji su bili mučeni previše.\" Bivši agent CIA-e je rekao: \"Ako želite ozbiljno ispitivanje, pošaljete zatvorenika u Jordan. Ako želite da budu mučeni, te ih poslati u Siriju. Ako želite da netko nestane, nikad da ih opet vidjeti, te poslati njima u Egipat. \"
- Tri mrtva tijela -GottaLaff - http://www.uruknet.info/?p=m74809&hd=&size=1&l=e Dana 11 januara 2011 god , Kuwaiti državljanin Mohammad Al-Ghazzai Mutairi navodno bio pretučen i mučen do smrti od strane pripadnika snaga kuvajtskih policije (dio Kuvajt Ministarstvo unutarnjih poslova). Kao i Mohammad Al-Mutari, Fayiz al-Kandari tukli i zlostavljali vladini dužnosnici koji su vjerovali fizički napad bio odgovarajući način vađenja informacija . No, za razliku od Mohammad Al-Mutari, čiji je kobno zlostavljanje je bio relativno kratak, Fayiz tukli i zlostavljali za mnogo dulje vremensko razdoblje. Knjiga Dark Side pročitajte , autor- Jane Mayer - LINK ZA KNJIGU http://www.amazon.com/Dark-Side-Inside-Terror-American/dp/0307456293/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1247159724&sr=8-1-(knjiga na engleskom jeziku )
Omar Suleiman, “Egypt’s Torturer-in-Chief,” Tied to False Iraq WMD Tortured “Intel” Institute for Public Accuracy - http://www.uruknet.info/?p=m74768&hd=&size=1&l=e
-Video: Egipćani tuguju za poginulim u ustanku (9.02.2011 god.)- DANAS. AlJazeera.net Al Jazeera je Andrew Simmons izvještaj iz glavnog grada Kaira http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zn_Om1bebJMKaira.
Početkom 2003, ovo je točno vrstu informacija koje je Busheva administracija je nastojao opravdati napadaju Irak i uvjeriti nerado saveznike da idu zajedno. Doista, al-Libi je \"priznanje\" je jedan od središnjih komada \"dokaze\" predstavljeni u Ujedinjenim narodima tadašnji državni tajnik Colin Powell bi slučaju za rat. Kako se ispostavlja, da je ispovijed bila lažna mučili iz njega Egipćana. Ovdje je kako bivši šef CIA-e George Tenet opisuje cijeli al-Libi situaciju u svojim memoarima 2007, u središtu Of The Storm:
Daleko više sramotno mučenje slučaj, u kojem Sulejman također je direktno upleten, da je Ibn al-Sheikh al-Libi. Za razliku od Habib, koji je bio nevin od bilo koje veze s (tkz.) terorom ili ucescem u borben. dejstvima. al-Libi je navodno trener u Al-Khaldan logoru u Afganistanu. On je bio zarobljen od strane Pakistanaca, dok bježe preko granice u studenom 2001. On je poslan u Bagram, i ispitani od strane FBI. No, CIA je htio preuzeti, koje su činili, i on je prevezen u crno mjesto na USS Bataan u Arapskom moru, a zatim izvanredno donesena u Egipat. Pod mučenja tamo, al-Libi \"priznao\" znanje o al-Qaede-Sadama vezu, tvrdeći da su dvije al-Qaeda operativaca primio obuku u Iraku za upotrebu u kemijskim i biološkim oružjem.
Njegovi prsti su bili razbijeni, a on je visio iz metalne kuke. U jednom trenutku, njegov ispitivač ošamario ga tako jako da mu povez preko očiju je pomaknu, otkrivanje identiteta njegove mučitelj: Sulejmana. U travnju 2002, nakon pet mjeseci u Egiptu, Habib je donesena na američkom pritvoru u zatvoru Bagram u Afganistanu - i potom prevezeni u Guantanamo. Dana 11 siječnja 2005, dan prije nego što je trebao biti optužen, Dana svećenik Washington Post objavio ekspoze o Habib je mučenje. Američka vlada je odmah najavio da ne će se naplaćivati i da će biti vraćeni u domovinu u Australiju.
Sulejman CIA covjek u Kairu http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/02/201127114827382865.html Sulejman CIA covjek u Kairu Najmanje jedna osoba izvanredno donio strane CIA-e u Egiptu - egipatski-rođen australski državljanin Mamdouh Habib - navodno mučen licno od Sulejmana.Sulejman mučiteljU listopadu 2001, Habib je otet od strane autobusa pakistanske snage sigurnosti. Dok je pritvoren u Pakistanu, na nagovor američkih agenata, on je mucen strujom u vise navrata.On je tada bio predan CIA-e, te u procesu ga prevozili u Egipat je podnio uobičajeni tretman U Egiptu, kao Habib pripovijeda u svojim memoarima, Moja priča: Priča o terorističkim tko ne, on je više puta bio podvrgnut električnim šokovima, uronjen u vodu do svoje nosnice i premlaćivani. U listopadu 2001, Habib je otet od strane autobusa pakistanske snage sigurnosti. Dok je pritvoren u Pakistanu, na nagovor američkih agenata, on je mucen strujom u vise navrata.
Citat-\"Egipatska vojska mogla bi djelovati kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost u slučaju da \"pustolovi\" pokušaju preuzeti vlast,\" rekao je egipatski ministar vanjskih poslova u srijedu, očigledno misleći na prosvjednike koji nastoje reorganizirati vladajući sistem. Ministar je izjave dao u razgovoru za televiziju Al Arabiya, a prenijela ih je agencija MENA. Organizacija egipatskih prosvjeda : Na Tahrir trgu nalazi se radio stanica i poljske bolniceNa početku prosvjeda voda je bila problem, sada se već može okrijepiti toplim čajem .Protestanti na Tahrir tgu imaju svoju vlastitu radio stanicu, osam poljskih bolnica i 13 stanica za prvu pomoć, izvještava portal upi.com.Na početku prosvjeda voda je bila problem, sada se već može okrijepiti toplim čajem te dobiti egipatske zastave i rubce. Mobiteli se pune na javnim svjetiljkama ili baterijskim akumulatorima. Kupovni šatori ili oni ručne proizvodnje ispunjavaju cijeli trg. -Nacional. hr
Jedan aerodromski izvor je kazao da su zračne kompanije upozorene da ne dovode Palestince u Egipat. Zvaničnik palestinske ambasade u Kairu je potvrdio ovu zabranu tvrdeći da se radi o privremenoj mjeri koja se ne odnosi na Palestince koji žive u Egiptu ili su oženjeni Egipćankama. Izvor-(Vijesti.ba)
KAIRO - Egipatske imigracijske službe dobile su instrukcije da ne dopuste Palestincima ulazak u zemlju, izjavio je u srijedu jedan od zvaničnika službi i precizirao da je 12 Palestinaca vraćeno nakon slijetanja na aerodrom u Kairu.\"Postoje instrukcije da se Palestincima zabrani ulazak u Egipat. U srijedu je 12 Palestinaca vraćeno u zemlje iz kojih su došli u skladu s tim instrukcijama\", izjavio je jedan zvaničnik egipatskih imigracijskih službi koji je želio da ostane anoniman.
Američki i izraelski zvaničnici smatraju da je Sulejman zaslužan za sprečavanje šverca oružja u Gazu. Sulejman je takođe često prenosio izraelske i američke poruke Hamasu, palestinskom političkom pokretu, koji Zapad smatra terorističkom organizacijom. Nedelju dana pre izbijanja protesta u Kairu, Sulejman je upozorio Hamas da će se suočiti s ozbiljnim posledicama ukoliko ne oslobodi zarobljenog izraelskog vojnika.
jok et lafo nežele oni vlast...ma neeee nikako to bilo na bbc il cnn hahaha
Protivnik Muslimanskog bratstva Deo egipatske opozicije gaji prema Sulejmanu nepoverenje. Iz američkih tajnih depeša iz 2006, koje je objavio Vikiliks, vidi se da u kontaktima sa američkim zvaničnicima Sulejman odavno nastoji da (tkz.)satanizuje opozicioni pokret Muslimansko bratstvo, koji je zvanično zabranjen u Egiptu. Sulejman optužuje Muslimansko bratstvo da je doprinelo usponu “11 različitih islamističkih organizacija, uključujući Egipatski islamski džihad i Gama islamiju (Islamsku grupu)”.“Džeruzalim post” je napisao 29. januara da je Sulejman najavio “krupnu operaciju” protiv Hamasa ako izraelski vojnik Gilad Šalit, koji se skoro dve godine nalazi u zarobljeništvu u Gazi, ne bude pušten na slobodu.