Svijet
12

Muslimanski studenti u Teksasu formirali bratstvo u kojem nema alkohola i noćnih provoda

Klix.ba
Članovi bratstva
Članovi bratstva
Bratstva se često koriste kao izgovor da se održavaju divlje zabave, međutim, prvo muslimansko bratstvo u SAD-u je sušta suprotnost toga.

Razvrat je u okviru ovoga bratstva strogo zabranjen, a naglasak je stavljen na humanitarni rad i promociju zajedništva. Bratstvo pod nazivom "Alif Laam Meem" osnovano je na Univerzitetu u Teksasu, Dalas, s ciljem da se muslimanski studenti druže zajedno i uživaju u životu bez alkohola, koji je sastavni dio života za mnoge studente.

Umjesto divljih zabava, članovi ovoga bratstva se okupljaju kako bi razgovarali o svojoj vjeri, te planirali kako da pomognu ugroženima u svojoj lokalnoj zajednici. Stotinu dolara koliko uplate za članstvo u organizaciji biva usmjereno u humanitarne svrhe, prenosi Daily Mail.

"Ideja o muslimanskom bratstvu se u početku činila pomalo heretičkom, međutim, ubrzo je njegovo osnivanje pokazalo da je to bio pravi potez", rekao je osnivač Ali Mahmoud za New York Daily News, dodajući kako je većina članova rođena u SAD-u.

Dodaje kako je ponosan na činjenicu da je američki musliman, te nema nikakav problem da se uklopi u američki sistem.

"Većina nas je odrasla u porodicama kojima noćni provodi i alkohol nisu način žvota. Za nas to jednostavno nije prihvatljivo i zato smo i osnovali organizaciju u okviru koje ćemo moći djelovati na drugi, nama prihvatljiviji način. Međutim, bez obzira na to što je bratstvo utemeljeno na islamskim normama, naše kolege nemuslimani su također dobrodošli", zaključio je Mahmoud.