Svijet
54

Muslimani u SAD-u godinama čekaju na državljanstvo

Anadolija
Američka unija za civilne slobode (ACLU) saopćila je da su u okviru vladinog programa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neki muslimani zbog sigurnosnih razloga neopravdano stavljeni na “crnu listu” dok mnogi godinama čekaju na američko državljanstvo.

U izvještaju ACLU navedeno je da državni zvaničnici od muslimana u SAD-u, koji podnesu zahjtev za američko državljanstvo, obično traže mnogo obimniju dokumentaciju nego u slučajevima drugih aplikanata.

U Federalnom uredu za imigracije nerijetko odbacuju zahtjev muslimana za držaljanstvo, tvrdeći da nemaju potrebnu dokumentaciju i uslove da steknu američko državljanstvo.

Iz ACLU-a napominju da američke vlasti često pod navodima nacionalne sigurnosti odbacuju zahtjeve muslimana za američko državljanstvo ili ga godinama odgađaju. Dodaje se da Ured za izbjeglice u SAD-u mnoge muslimane stavi na “crnu listu” samo zbog činjenice, između ostalog, da su posjetili zemlju ili područje gdje su se nekada desile terorističke aktivnosti.

ACLU navodi da još uvijek nisu prikupili podatke o broju muslimana čiji zahtjev za državljanstvo SAD-a je odbačen na neosnovan način.

ACLU je poznata organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda, a u junu ove godine su pokrenuli i sudski proces protiv policije New Yorka zbog diskriminacije protiv musliaman koji su bili meta policijskih programa špijuniranja bez potrebnog naloga ili zakonske osnove.

Također, američko ministartsvo pravosuđa ranije ove godine je navelo da su američki muslimani sve češće žrtve vjerske diskriminacije.

Zamjenik ministra pravosuđa za građanska prava Thomas Perez je, govoreći pred američkim Senatom, naveo da je Ministarstvo pravosuđa istraživalo oko 800 incidenata nasilja, prijetnji i vandalizma, usmjerenih prema muslimanima u posljednjih 10 godina.

Istakao je da je u tome 45 osoba bilo osuđeno na različite kazne, i dodao da savezne američke vlasti surađuju po tom pitanju s lokalnim tužiteljima.