Prijedlog ruskog muftije
0

"Muslimanski polumjesec staviti na nacionalni grb Rusije"

Sarajevo-x.com
Talgat Tadzhuddin
Talgat Tadzhuddin
Muslimanski polumjesec bi trebao postati dijelom ruskog nacionalnog grba, zajedno sa pravoslavnim krstovima. Ovo je u petak u intervjuu za "Moskovske novosti" izjavioTalgat Tadzhuddin, glavni muftija u Rusiji.

Tadzhuddin, koji je čelnik Centralne muslimanske duhovne uprave u jugozapadnoj ruskoj republici Baškiriji i glavni muftija Rusije, predložio je da se doda muslimanski polumjesec iznad jedne od kruna koje krase simbol te zemlje, dvoglavi orao.

Muftija kaže kako je u februaru ovu ideju podijelio sa predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, te da ga je ruski lider "pažljivo slušao".

Budući da muslimani čine oko 18 posto ruskog stanovništva (20 miliona ljudi), nacionalni grb bi trebao simbolizirati sve vjerske manjine koje žive u zemlji, smatra ruski muftija.

"Naši preci su ovdje živjeli stoljećima. Mi smo po Božijoj volji ujedinjeni u jednu zemlju. Dakle, komšija nam je kao brat", rekao je Tadzhuddin.

Vođa muslimana u Rusiji je u februaru predložio i uvođenje "duhovnog poreza", kako bi se sakupio novac za izgradnju nove džamije i katedrale. Porez bi plaćali svi stanovnici Bakširije, bez obzira na vjeroispovijest.