Svijet
0

Muslimanske vođe protiv Bushove posjete Indoneziji

FENA
Indonezijske muslimanske vođe zaprijetile su u utorak da će podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku svoje države ostane li pri namjeri da iduće sedmice ugosti američkog kolegu Georgea W. Busha, javljaju agencije.

Aktivisti iz nekoliko muslimanskih organizacija mladih protestirali su u utorak u gradu Bogoru u kojem bi Susilo Bambang Yudhoyono u ponedjeljak trebalo da primi Busha.

Pridružilo im se dvjestotinjak domaćica s djecom uz natpise protiv američkog predsjednika "hladnokrvnog ubojice", a u glavnome gradu otoka Jave deseci studenata palili su američke zatvore i lutke s Bushovim likom.

"Jasno je da stanovništvo odbacuje ovu posjetu ali vlada ne odustaje od svoga arogantnog plana da primi Busha", izjavio je za agenciju France Presse glavni tajnik Foruma islamskog društva (FUI) Muhammad al-Khaththath.

Ovaj forum okuplja skupine fundamentalističkih muslimana, kakvo je Vijeće indonezijskih mudžahedina, kojem predsjedava navodni teroristički vođa Abu Bakir Bashir.

"Yudhoyona je izabrao narod i ako on ignorira narod, normalno je da podnesenom zahtjev za izglasavanje nepovjerenja" tome čovjeku, rekao je al-Khaththath, prenosi agencija France Presse.

Nakon sudjelovanja na Forumu za gospodarsku saradnju Azije i Pacifika (APEC) u Hanoju, Bush će se zaobići prijestonicu Džakartu i pet sati se zadržati u Bogoru.

Zastupnici indonezijskog parlamenta postavljaju pitanje visokih troškova sigurnosti za američkoga gosta, piše njemačka agencija dpa.

Vlada ističe da će Bush i Yudhoyono razgovarati o američkoj podršci obrazovanju i zdravstvu te o važnom porastu američkih ulaganja u Indoneziju.

Indonezija je s 220 miliona stanovnika, od kojih se 90 posto izjašnjava muslimanima, najveća muslimanska zemlja svijeta. Njezini odnosi sa SAD-om bili su pogoršani posljednjih godina zbog američke invazije na Afganistan i Irak, ali Bush želi ojačati veze s ovom umjerenom muslimanskom zemljom koja je također bila žrtva islamskih militanata.